Новини
3 Вересня 2020
892

У 2019 році світові молочні компанії знизили обсяги продажів

Найбільше угод було здійснено в Європі – 64, далі у Північній Америці та Азії – 39 і 25 відповідно

У 2019 році кількість злиттів і поглинань на світовий молочній арені склала 115 угод, що трохи більше, ніж у попередньому році (112). Більшість угод минулого року, включаючи інвестиції, продажі, поглинання, створення спільних підприємств і стратегічних альянсів, були здійснені в Європі (64), Північній Америці та Азії (39 і 25, відповідно). Станом на середину 2020 року кількість угод, пов’язаних з молочною продукцією становить 52, повідомляє Agravery.

Як зазначає, Максим Фастєєв, провідний аналітик “Інфагро”, на прикладі приватного молочного гіганта Lactalis можна побачити як компанія активно наростила свою молочну імперію, уклавши 41 угоду з 2013 року, а останнім часом розширила свою глобальну присутність на Близькому Сході та в Африці, а також у Північній та Південній Америці.

Так, лідер рейтингу останніх років вирішив продати деякі зі своїх непрофільних молочних активів. Компанія Nestlé оптимізувала свій американський бізнес з виробництва морозива вартістю $1,8 млрд разом з іншими активами, деякі з яких були придбані Lactalis, що призвело до значного скорочення розриву між двома провідними світовими молочними компаніями.

“Nestlé залишається на першій позиції рейтингу, але розрив з $3,5 млрд між нею і Lactalis у 2018 році скоротився всього до $1,1 млрд у 2019 році, – зауважив аналітик. – Таким чином, найбільший молочний кооператив США зробив стратегічне та важливе придбання, перескочивши з 6 на 3 місце в рейтингу RaboResearch Global Dairy Top 20”.

Компанія Dairy Farmers of America на початку 2020 року придбала Dean Foods, раніше обіймала 11 місце, тим самим збільшивши річні продажі на 47,5%. “У кінці цього року DFA отримає додаткове органічне зростання з введенням в експлуатацію великого сироварного заводу (135 тис. тонн в рік) в Мічигані, який є спільним підприємством з Select Milk і Glanbia”, – наголосив Максим Фастеєв.

Цього року у двадцятку найбільших виробників молока у світі увійшла індійська компанія Gujarat Co-operative з об’ємом продажів $5,5 млрд у 2019 році, що на 17% більше, ніж у попередньому році.

У результаті до ТОП-10 світових молочних компаній увійшли: Nestle (Швейцарія) – з річним оборотом молочних продуктів у розмірі $22,1 млрд; Lactalis (Франція) – $21 млрд; Dairy Farmers of America (США) – $20,1 млрд; Danone (Франція) – $18,2 млрд; Yili (Китай) – $13,4 млрд; Fonterra (Нова Зеландія) – $13,2 млрд; FrieslandCampina (Нідерланди) – $12,6 млрд; Mengium (Китай) – $11,9 млрд; Arla Foods (Данія/Швеція) – $11,8 млрд; Saputo (Канада) – $11,3 млрд.

Раніше Investory News писали, що Coca-Cola викупила американський бренд молочних напоїв Fairlife.

А ще найбільший виробник молока в Китаї, Mengniu Dairy придбав за $1,03 млрд Bellamy’s Australia, материнську компанію з виробництва дитячих молочних сумішей, Bellamy’s Organic.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram