Новини
4 Червня 2019
1 433

У 2018 році світове виробництво відновлювальної енергії стало дешевшим

Вітрова та сонячна енергія фінансово вигідніші, аніж генерації на основі звичайного палива

Фото: ecolife.zone

У 2018 році витрати на всі комерційно доступні технології виробництва відновлюваної енергії знизилися. Так, середньозважена вартість електроенергії в тепловій сонячній енергетиці концентраторного типу впала на 26%, у біоенергетиці – на 14%, сонячній енергетиці та наземній вітроенергетиці – на 13%, гідроенергетиці – на 12%, в геотермальній вітроенергетиці на 1%. Про це йдеться у доповіді міжнародного агентства з відновлюваної енергії IRENA.

Глобальні витрати на електроенергію у 2018 році

“Таким чином, відновлювана енергія є дешевим рішенням для досягнення кліматичних цілей”, – зазначається у звіті.

І додається, що понад три чверті наземних вітрових потужностей і чотири п’ятих сонячних установок, які повинні бути введені в експлуатацію у світі у 2020 році, забезпечуватимуть дешевшу електроенергію, ніж найдешевші нові об’єкти вугільної, газової та дизельної генерації.

Як зазначається, наразі вітрова та сонячна енергія часто дешевша без фінансової підтримки, ніж будь-який варіант генерації на основі викопного палива.

Очікується, що у 2020 році середньозважена ціна угод купівлі-продажу електроенергії та ціна конкурсних відборів у сонячній фотоелектричній енергетиці складе $0,048/кВт-год і буде менше граничних експлуатаційних витрат вугільних електростанцій сумарною потужністю приблизно 700 ГВт.

“Аналогічний показник для материкової вітроенергетики – $0,045/кВт-год – буде нижче граничних експлуатаційних витрат майже 900 ГВт вугільних генеруючих потужностей”, – зазначається у звіті.

Регіональне порівняння середньозваженої собівартості виробництва вітроенергії на суші в 2010 і 2018  

Наприклад, у 2018 році середня собівартість виробництва електроенергії становила від $0,05 до $0,07 за винятком Азійського регіону. В Китаї, Північній Америці та Південній Америці (без урахування Бразилії) – $0,05/кВт-год.

Як зазначається у дослідженні, витрати, що постійно знижуються, роблять поновлювані джерела енергії конкурентоспроможною основою декарбонізації енергетичного сектора – найважливішої кліматичної мети.

За підсумками 2018 року найнижчі капітальні витратив в Індії $793/кВт-год, а найвищі у Канаді – 2,4 тис $/кВт-год.

Загальні витрати на сонячні фотоелектричні установки у країнах G20, 2018 рік

Зазначається, що знизилися й середньовічні глобальні капітальні затрати в фотоелектричній енергетиці промислового масштабу. “У 2018 році вони склали $1210 /кВт-год встановленої потужності”, – йдеться у звіті.

Раніше Investory News писали, що за минулий рік в Україні було введено у 2,5 раза більше потужностей “зеленої” енергетики, ніж у позаминулому. У перспективі – повний перехід на альтернативну енергетику. Україна вже отримала чимало заяв від представників японських, французьких, норвезьких, українських інвесторів про плани будівництва електростанцій.

Наприклад, у Миколаївській області вже запущено сонячну станцію потужністю 13,575 МВт. Влітку 2019 року завершиться будівництво ще двох СЕС на Одещині.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram