Новини
8 Квітня 2019
965

У 2018 році кількість сільськогосподарських кооперативів зросла на 20%

Понад 8,5 млн грн державної підтримки було надано кооперативам молочарського та плодово-ягідного напрямів

У 2018 році кількість діючих сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів зросла на 125 одиниць й на даний момент становить 735 штук, говориться у повідомлені Міністерства аграрної політики та продовольства.

Як зазначив замміністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета, сьогодні виробникам вигідно об’єднуватися у кооперативи.

“Це ефективно для бізнесу. Адже оптимізація витрат відкриває багато перспектив для розширення виробництва, і як результат – нарощення прибутку”, – повідомив заступник міністра.

За його словами з 2018 року в Україні діє державна програма з відшкодування кооперативам 70% вартості придбаного обладнання.

“Нею скористалися 6 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, 2 з яких – новостворені”, – зазначив Віктор Шеремета.

Державну підтримку було надано кооперативам молочарського та плодово-ягідного напрямів діяльності для придбання обладнання із зберігання та переробки сільськогосподарської продукції на суму понад 8,5 млн грн. Так, 286 одиниць обладнання для створення цехів з виготовлення твердих сирів було придбано трьома кооперативами молочного напряму у Волинській, Івано-Франківській та Черкаській областях.

Ще 16 одиниць обладнання для створення цехів первинної переробки та зберігання плодово-ягідної продукції (охолодження та глибока заморозка) закупили три кооперативи плодово-ягідного напряму у Закарпатській, Тернопільській та Чернігівській областях.

“Звичайно, цифра кооперативів, що скористалися державною підтримкою невелика. Тому закликаю аграріїв брати приклад із колег, які на собі перевірили її ефективність. Бізнес – це завжди ризик, але мета державної допомоги – звести цей ризик до мінімуму”, – наголосив Віктор Шеремета.

Він додав, що Мінагрополітики веде активні перемовини із представниками аграрних об’єднань для пошуку спільних рішень щодо удосконалення засад державної допомоги.

У результаті, для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів розширено напрями діяльності, за якими вони можуть отримати урядову підтримку, додавши овочеві кооперативи із заготівлі та переробки дикорослих ягід, грибів і рослин та продукції бджільництва. До того ж, 70% вартості повертатиметься ще й за техніку для транспортування с/г продукції.

Кооперативи, що скористувалися держпідтримкою оновлюють матеріально-технічну базу на виробництві. Це дає їм змогу наростити виробництво продукції з доданою вартістю, яка насичує внутрішній ринок якісним продовольством та розширює експортний потенціал країни.

“Створення нових та розширення існуючих кооперативів формує додаткові робочі місця, що позитивно впливає на соціальний рівень життя місцевого населення”, – резюмував Віктор Шеремета.

Наразі зараз, із 735 діючих сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів: молочарських – 186 (+44 в порівнянні з минулим роком), з обробітку землі та збирання врожаю – 162 (+16), м’ясних – 35 (-16), плодоовочевих – 113 (+34), зернових – 41 (+1) та з надання інших послуг – 198(+46).

Нагадаємо, в Україні знижується виробництво молока – загальний обсяг за 2018 рік упав на 1,8%, проти показника аналогічного періоду попереднього року.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram