Новини
31 Січня 2019
937

У 2018-му українська економіка зросла максимально за сім років – на 3,3%

Імпорт зростатиме швидше, ніж експорт, навіть в умовах відновлення експортоорієнтованого промислового виробництва та рекордного експорту зернових

За оцінками Національного банку, за 2018 р. українська економіка зросла максимально за сім років – на 3,3%, про це повідомляє Національний банк України.

У 2019 р. зростання реального ВВП уповільниться до 2,5%. Це пов’язано з жорсткою монетарною політикою, яка була необхідна для зниження інфляції, та фіскальною політикою, зумовленою погашенням значних обсягів державного боргу цього року, зазначається у НБУ.

«Очікується зниження врожаю зернових після рекорду, який зробив сільське господарство основним драйвером економічного зростання у 2018 р. Додатковим  фактором буде поступове уповільнення глобальної економіки та обсягів світової торгівлі, зокрема, через вплив протекціоністських заходів у світі», – зазначається у повідомленні.

Також, у банку стверджують, що інвестиційна активність уповільниться, але залишиться джерелом суттєвого попиту на інвестиційний імпорт. Водночас, імпорт зростатиме швидше, ніж експорт, навіть в умовах відновлення експортоорієнтованого промислового виробництва та рекордного експорту зернових. Тож, внесок чистого експорту у ВВП залишиться від’ємним, хоч і зменшиться.

З наступного року реальне зростання економіки почне прискорюватися: до 2,9% (2020р.) та 3,7% (2021 р.). Цьому сприятимуть поступове пом’якшення монетарної політики, що стимулюватиме внутрішній попит, а також пожвавлення інвестиційної активності після зменшення невизначеності щодо політичної ситуації, передбачають у Нацбанку.

Нагадаємо, раніше Investory News публікували Національний банк залишає облікову ставку незмінною.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram