Новини
31 Січня 2019
780

Національний банк залишає облікову ставку незмінною

Збереження ставки на рівні 18% річних спрямоване на зниження інфляції до цільового рівня 5% у 2020 р.

Правління Національного банку України ухвалило рішення залишити облікову ставку на рівні 18,0% річних, повідомляє НБУ.

Збереження ставки спрямоване на зниження інфляції. Національний банк очікує подальше поступове її уповільнення до 6,3% на кінець 2019 р., а на 2020р. – до 5%.

У 2018 р. споживча інфляція дійшла найнижчого рівня за останні п’ять років. Вона сповільнилася до 9,8% (з 13,7% у 2017 р.) .

«Зміна тренду зростання інфляції, що спостерігався у 2017 р., є результатом, насамперед, жорсткої монетарної політики, якої дотримувався Національний банк. Крім того, жорсткі монетарні умови були однією з причин зміцнення обмінного курсу гривні. Також посиленню курсу сприяли високі ціни експортних товарів на зовнішніх ринках, рекордний врожай зернових та значні обсяги грошових переказів», – йдеться у повідомленні.

Подальша динаміка облікової ставки буде залежати від розвитку інфляційних процесів та реалізації ризиків для цінової стабільності.

Та у випадку посилення фундаментального інфляційного тиску і реалізації ризиків для зниження інфляції до цілі банк може вдатися до підвищення облікової ставки, зазначили в НБУ.

Нагадаємо, раніше Investory News повідомляли, що НБУ значно послабив регулювання валютного ринку.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram