Новини
3 Червня 2022
489

Туреччина розробила “зерновий коридор”

Розблокування експорту дасть змогу вивести 20 мільйонів тонн українського зерна

Влада Туреччини підготувала “дорожню карту” для розв’язання глобальної продовольчої кризи, спровокованої нападом рф на Україну, повідомляє Анадолу.

Згідно з інформацією дипломатичних джерел, Туреччина вже деякий час проводить дипломатичні контакти з метою формування механізму, який забезпечить безпечну доставку зерна з України на світові ринки.

Згідно з підсумками переговорів турецької сторони з представниками України, рф і ООН, підготовлена “дорожня карта”, яка забезпечить роботу “зернового коридору” під егідою ООН.

Очікується, що всі зацікавлені сторони найближчими днями проведуть у Стамбулі засідання з метою обговорення деталей. Плануються до розгляду такі питання: маршрут, страхування, безпека суден, розмінування портів, а також склад командного центру.

Таким чином, завдяки механізму стане можливим розмінування територій навколо чорноморських портів України і постачання запасів зерна на зарубіжні ринки.

Центр, що регулює взаємодію між росією та Україною за посередництва Туреччини в координації з ООН, буде створено в Стамбулі.

В межах цієї ініціативи на світові ринки планується вивезти 20 млн тонн зерна.

Згідно з дипломатичними джерелами, президенти України і рф Володимир Зеленський і володимир путін позитивно оцінюють співпрацю по “зерновому коридору”.

Нагадаємо, що Україна у травні експортувала понад мільйон тонн зерна. Лідером експорту є пшениця.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram