Новини
14 Серпня 2019
1 183

Тривога ООН: Кліматичні зміни призведуть до здорожчання продуктів

Через 12 років людству загрожують посухи, повені, екстремальна спека і бідність

Згідно з останнім звітом експертів ООН зі зміни клімату (МГЕЗК) представленому у Женеві кліматичні зміни на Землі можуть призвести до значного подорожчання продуктів харчування через повені, посухи, зміни екосистеми та зниження продуктивності рослинної поверхні землі.

Через кліматичні зміни в Південно-Східній Азії до 2050 року зникне до 90% коралів, а до 2100 року в Африці можуть зникнути більшість видів птахів та ссавців.

На думку вчених, щоб уникнути такого результату, потрібні термінові і безпрецедентні зміни. Зокрема, зниження температури всього на пів градуса може запобігти повному знищенню коралів та зменшити тиск на Арктику.

Понад 100 експертів з 52 країн, які складали звіт, вважають, що кліматичні зміни вже негативно вплинули на виробництво їжі, а у найближчому майбутньому підвищення температури може призвести до справжньої катастрофи.

500 млн людей вже живуть у місцях, які перетворюються на пустелі, а кількість родючого ґрунту в усьому світі скорочується від 10 до 100 разів швидше, ніж відновлюється. Через аномальну спеку і, як наслідок, посухи, лісові пожежі, повені та танення льодовиків агропромисловість переживає важкі часи. А виробляти їжу стає все складніше.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН зазначає, що за останні 20 років близько 20% рослинної поверхні землі стало менш продуктивними, скорочення популяції сотень різновидів комах, які запилюють зернові культури, а також птахів, які харчуються шкідниками на полях, призводить до погіршення якості врожаю.

Крім того, враховуючи величезну кількість шкідливих викидів в атмосферу, зокрема вуглекислого газу, легко припустити, що якість продуктів також знизиться. Тому в ООН прогнозують, що кількість доступної їжі скоротиться, а її вартість – виросте.

Вчені вважають, що такі зміни призведуть і до масових міграцій серед людей по всій планеті. В першу частину це торкнеться населення країн третього світу та найбідніших куточків Землі.

ООН також пропонує відмовитися від м’яса, що допоможе зберегти клімат, так як потепління на +1,5°C до 2100 року коштуватиме $54 трлн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram