Новини
11 Листопада 2019
965

Товарообіг агропродукцією між Україною та ЄС досяг рекордних $7,5 мільярдів

Серед найбільших партнерів традиційно залишаються сім країн

Обіг торгівлі агропродукцією між Україною та Європейським Союзом в січні-вересні 2019 р. збільшився на 23% проти тогорічних показників за відповідний період і досяг рекордних $7,5 млрд, повідомляє прес-служба Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

Найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються сім країн — Нідерланди, Польща, Німеччина, Іспанія, Італія, Франція та Бельгія. Сукупна частка цих країн складає близько 4/5 обороту взаємної торгівлі сільськогосподарськими товарами.

За даними прес-служби, основні обсяги поставок до Європи Україна забезпечує зерновими та олійними культурами, а також соняшниковою олією та макухою.

На середину жовтня, у 2019 р. вітчизняні експортери вже повністю використали безмитні експортні квоти на поставки до Європейського Союзу меду, цукру, ячмінної крупи та борошна, обробленого крохмалю, консервованих томатів, яблучного і виноградного соків, кукурудзи, пшениці, м’яса птиці й вершкового масла.

“Як і в попередні роки, значна частка квот залишається з нульовим або незначним відсотком використання. А це означає, що вітчизняні виробники агропродовольчої продукції не готові повною мірою реалізувати свій експортний потенціал на європейському ринку”, — зазначив експерт.

На думку Миколи Пугачова, при збереженні існуючих тенденцій Україна за результатами повного 2019 р. встановить новий рекорд в аграрному експорті до Євросоюзу.

Нагадаємо, у світовому рейтингу країн-експортерів неподрібненого та немеленого коріандру, Україна посіла шосте місце. За підсумками 2018 р., експорт продукту становив 8,4 тис. тонн.

Також, у серпні 2019 р. в порівнянні з серпнем 2018 р. виробництво м’яса збільшилось на 9,7%, або на 23 тис. тонн, і склало 258,9 тис. тонн.

Як зазначають експерти Української зернової асоціації, Україні не вистачає 300-400 нових технологічних елеваторів, рівномірно розподілених по країні. А загальний обсяг необхідних інвестицій у розвиток нових потужностей для зберігання та супутньої інфраструктури оцінюється від $4,5 млрд до $8 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram