Новини
19 Січня 2023
752

Топ танкових армій світу від Global Firepower 

Бойові потужності різних країн у інфографіці Visual Capitalist

Компанія Global Firepower опублікувала рейтинг країн за кількістю бойових танків на 2023 рік.

Рейтинг включає важкі бойові танки, такі як M1A2 Abrams або Leopard 2, а також середні та легкі танки, такі як таїландський Stingray. У ці цифри не входять бронетранспортери та бойові машини піхоти.

росія

Номінально володіючи 12556 танками, росія має найбільший парк у своєму арсеналі. Це більше сукупної кількості танків у Північній Кореї (6645) та США (5500), що посіли друге й третє місця. Проте сама собою цифра погано показує реальний стан справ.

За інформацією 2021 року основне бойове танкове ядро ​​росії становили 2600 машин Т-72, ​​Т-80 і Т-90, значна частина яких була виведена з ладу під час російського вторгнення в Україну. Лише чверть їх може вважатися сучасними танками (Т-72Б3/Б3М, Т-80-БВМ, Т-90А/М), оснащеними сучасними системами керування вогнем і прицілювання. У бойових діях та під час транспортування були помічені морально та фізично застарілі Т-62. Ймовірніше, до статистики входять і старіші моделі.

Також слід зважити на незадовільний стан російських резервів. Фактично багато російських танків існують лише на папері. Також значною мірою віртуальними є і нові танки типу “Армати”, що були помічені лише на парадах у москві та на полігонах у Криму у невеликій кількості, розміщені там для створення пропагандистської картинки та підняття духу мобілізованих. Якщо танк не бере участі у запеклих військових діях, що тривають майже рік — чи існує він як бойова одиниця?

Крім того, потрібно брати до уваги відому “правдивість” російських джерел, як офіційних, так і “незалежних”. По суті, вони є нічим іншим, як засобами пропаганди.

За словами представника Пентагону, який виступав на початку листопада 2022 року, росія втратила половину своїх танків з 24 лютого 2022 року.

Північна Корея

Другий за величиною танковий парк у світі номінально належить Північній Кореї та налічує 6645 танків.

КНДР зберегла бронетанковий потенціал з часів Корейської війни 1950-1953 років, після якої північнокорейська армія переозброїлася радянськими Т-34/85, а потім Т-55С та китайськими танками Type 59. Попри те, що їм уже кілька десятиліть, вони, ймовірно, досі знаходяться в експлуатації, поряд з місцевими розробками, такими як Chonma-ho та Pokpung-ho.

До Північної Кореї можна застосувати багато з того, що було сказано про росію. У цій країні набагато менше відкритої статистики та ніхто напевно не знає реального стану технічного парку. Ймовірніше, “грізна” північнокорейська танкова армада програє багатьом країнам, включно з просунутим виробником зброї, Південною Кореєю, з її танками K2 Black Panther четвертого покоління, що вважаються одними з найпередовіших у світі.

Китай

Армія Китаю має парк із 4950 бойових танків, котрий посідає четверте місце у світі, проте складається він як із сучасних, так і з застарілих машин.

Найсучасніший основний бойовий танк Китаю, Type 99 третього покоління, є вітчизняною розробкою. Він озброєний основним знаряддям діаметром 125 мм, що трохи більше, ніж стандартні 120 мм у танків країн NATO, та оснащений дизельним двигуном потужністю 1500 к.с. Танк Type 99 — міцний та маневровий. Модернізований варіант Type 99A дебютував у середині 2000-х років.

Проте експерти мають сумніви, що він “дотягує” до танків четвертого покоління, які стоять на озброєнні в багатьох країнах.

Завдяки колосальному військовому бюджету $293 млрд та значному промисловому шпигунству оборонна промисловість Китаю здатна виробляти військову техніку на досить високому рівні та у великих кількостях. У країні навіть почалися випробування безпілотних танків, зокрема Type 59 у 2018 році та полегшеного Type 15 у 2019 році.

Україна

Попри те, що наша країна посіла лише 13 місце з 1890 танками, українські сили успішно зупинили, а потім і відкинули назад супротивника, що чисельно переважає.

Спочатку озброєні модернізованими радянськими Т-64, а також Т-72, ​​зокрема переданими з Польщі та Чехії, українські танкові сили поповнилися коштом трофейної військової техніки, залишеної російськими солдатами. У певні моменти війни кількість танків на озброєнні була у значному профіциті порівняно з її початком – всупереч великим втратам.

Oryx, нідерландська OSINT-група, говорить про 533 захоплених Україною російські танки на початок 2023 року, включаючи невелику кількість Т-90. Представник Міноборони США заявляв, що Україна тепер може мати “більше танків на полі бою, ніж у росії”. З урахуванням вже запланованого та можливого постачання сучасних західних танків ситуація може сильно змінитись.

Нагадаємо, Президент Євроради закликав надати Україні танки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram