Думки
23 Березня 2020
1 593

Том Фріден: Три важливі питання про вірус

Колишній директор Центрів контролю та профілактики захворювань в США та колишній уповноважений департаменту охорони здоров’я Нью-Йорка, президент та гендиректор глобальної некомерційної ініціативи Resolve to Save Live, ініціативи Vital Strategies та Senior, — про відповіді, що допоможуть подолати COVID-19

Фото: AP

Спеціалісти з охорони здоров’я в США та інших країн повинні зосередитися на зборі більшої кількості даних про те, як поширюється вірус COVID-19 та які верстви населення є найбільш вразливими. Відповідь на це стало питанням життя та смерті.

Найважливішим компонентом ефективної реакції на пандемію COVID-19 є швидке використання даних. Нещодавно я виділив 19 критичних прогалин даних щодо нового коронавірусу, які нам потрібно вирішити. Тепер, коли COVID-19 продовжує швидко поширюватися у США та інших місцях, центри США з контролю та профілактики захворювань (CDC) та інші спеціалісти з охорони здоров’я повинні терміново відповісти на три питання, зокрема.

По-перше, чи люди без симптомів і діти поширюють новий коронавірус?

Якби ми знали, кому пройти тестування, а кого відправити на карантин, важливо зрозуміти, чи поширюють вірус люди, які не мають симптом. Якщо на дітей не впливає значна частка поширення вірусу COVID-19, як це стосується сезонного грипу, тоді підстав закривати школи набагато менше, і, можливо, закриті школи можуть знову відкритись. Хоча діти віком до 18 років, як правило, хворіють на COVID-19 рідше, вони можуть поширювати інфекцію. Ми повинні знати, який ризик становлять заражені діти для старших та більш вразливих людей навколо них, тим більше, що багато із цих людей можуть бути змушені доглядати за дітьми під час закриття школи.

Дослідження ризику розповсюдження контактів від пацієнтів, у яких невиражені симптоми, або від пацієнтів, у яких згодом проявляються симптоми, може уточнити ризик поширення від людей без симптомів. Спеціалістам з охорони здоров’я необхідно досліджувати групи випадків та бачити, скільки дітей в якості індексу (тобто першого) випадку. Чи ця частка нижча, ніж можна було б очікувати статистично? А в сімейних та інших групах є ланцюги передачі, які починаються з дітей?

По-друге, як поширюється вірус у лікарнях?

Нам потрібно терміново захистити медичних працівників, а також зберегти обмежені ресурси для боротьби з інфекцією, щоб ми могли підтримувати або розширювати можливості для надання інтенсивної терапії пацієнтам, які її потребують. Наприклад, тоді як інфекція COVID-19 швидко поширюється на пацієнтів та медичний персонал у лікарнях в Ухані, Китаї та Північній Італії, Сінгапур, мабуть, ще не повідомлялось про жодну інфекцію медичного працівника, всупереч діагнозу майже 250 випадків (підтверджений випадок — той, хто заразився, це відбулось не через медичний контакт).

Догляд за важкохворим пацієнтом у Сінгапурі, включаючи інкубацію та інтенсивну терапію до того, як йому поставили діагноз, призвів до опромінення 41 медичного працівника, більшість з яких використовували лише хірургічні маски; ніхто не заразився.

Кількість випадків COVID-19, ймовірно, перевищує постачання захисних засобів для медичних працівників, тому нам потрібно знати, які предмети є найважливішими. Наприклад, звичайних хірургічних масок може бути достатньо для медичних працівників у більшості закладів, за винятком випадків, коли існує ризик аерозолізації (наприклад, під час бронхоскопії, індукції мокротиння та інкубації).

По-третє, хто, швидше за все, помре від COVID-19?

Для зменшення кількості захворювань та смертності серед людей, інфікованих вірусом, нашим найвищим пріоритетом повинні бути захист та послуги для людей, які, швидше за все, важко захворіють при інфекції, — і тому слід залишатися вдома та максимально уникати контактів з іншими людьми. Хоча люди похилого віку та ті, хто мають основні захворювання, піддаються більшому ризику COVID-19, і ми не знаємо точного віку, в якому ризик насправді збільшується, або наскільки конкретні супутні захворювання підвищують цей ризик. Якщо, наприклад, 62-річний хворий з добре контрольованою гіпертензією та жодним іншим захворюванням не піддається підвищеному ризику, як це здається можливим, то ми можемо зосередити ресурси на людях, які їм більше потрібні.

Аналіз повинен охоплювати лише пацієнтів, діагностованих щонайменше на 30 днів раніше, та обчислювати смертність за віком, статтю та станом здоров’я. Це може свідчити про те, який стан прогнозує важку хворобу — наприклад, ожиріння, гіпертонія, діабет (як добре, так і погано контрольований), використання конкретних лікарських препаратів або інші фактори.

Ці дослідження, можливо, вже проводяться. Значна частина попередніх реакцій від охорони здоров’я США на COVID-19 була зірвана з необхідності боротьби з інфекціями на круїзних судах та репатріації пасажирів. Зараз важливо, щоб медичні спеціалісти в Центрі охорони здоров’я та державних і місцевих управліннях зосереджувались на отриманні відповідей на ці та інші критично важливі питання. Швидко реагуючи на дані, ми можемо розробити та впровадити заходи для запобігання подальшому поширенню COVID-19, покращити результати серед інфікованих та зменшити шкоду для суспільства.

Хороші дані про COVID-19 — це дорогоцінний ресурс, і його потрібно значно менше. Відповідати на епідеміологічні питання — це не інтелектуальна цікавість; знання, які ми здобуваємо, могли означати різницю між життям та смертю. І ми зараз в точці, коли кожна хвилина враховується.

Дослідження відомої передачі COVID-19 в будинках престарілих та лікарень дозволяє виявити джерела та шляхи поширення вірусу. Це дасть нам змогу встановити передовий досвід захисту медичних працівників та інших пацієнтів у місцях з вищими та меншими ресурсами.

Джерело: Project Syndicate

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram