Новини
5 Травня 2022
490

Токіо не може наразі відмовитися від імпорту нафти рф

“У Японії обмежені ресурси, і нам складно прямо зараз діяти разом із ЄС”

Японія наразі не здатна припинити імпорт нафти рф і приєднатися до планів ЄС впровадити ембарго на російську нафту, заявив японський міністр економіки Коїті Хагіуда журналістам у Вашингтоні.

“У Японії обмежені ресурси, і нам складно прямо зараз діяти разом із ЄС”, — наводить у четвер його слова агентство “Кіодо”.

Він зазначив, що з цього питання кожна країна має діяти, виходячи із власних сил. Проте, за його словами, Токіо хоче “рухатися в тому самому напрямі”, що і президент США Джо Байден, який напередодні оголосив про відкритість США до нових санкцій проти росії та плани обговорювати цю тему з партнерами із G7.

Хагіуда також сказав, що з метою зниження своєї енергетичної залежності від росії Японія попросила США наростити виробництво зрідженого природного газу. Міністр уточнив, що в Токіо розглядають можливість видачі кредитів тим японським фірмам, які беруть участь в американських проєктах із виробництва зрідженого газу.

“Кіодо” нагадує, що в середу Хагіуда провів зустріч із міністром енергетики США Дженніфер Ґренголмом та обговорював підтримку енергетичної безпеки на тлі ситуації навколо України. Крім того, відбулася зустріч держсекретаря США Ентоні Блінкена та радника з національної безпеки Японії Такео Акіба: на ній йшлося про співпрацю щодо санкцій проти росії через розв’язану нею війну в Україні.

Згідно з даними Японської організації з розвитку зовнішньої торгівлі, у 2021 році на рф припало 3,6% імпорту в Японію нафти та 8,8% імпорту зрідженого природного газу.

У середу глава Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄК у межах шостого пакета санкцій проти рф, що готується, вважає за необхідне заборонити імпорт усієї російської нафти в ЄС. Також агентство Bloomberg із посиланням на офіційних осіб ЄС повідомляло, що в ЄС розглядають можливість заборонити європейським компаніям надавати рф послуги під час транспортування її нафти до третіх країн, зокрема страхування перевезень.

Нагадаємо, Європейська комісія подала країнам-членам ЄС проєкт нового, шостого, пакету санкцій проти росії за вторгнення в Україну. Нафтове ембарго є основною складовою шостого пакету санкцій проти росії. Для ухвалення необхідно одноголосне рішення 27 країн ЄС.

Як писали раніше Investory News, на саміті в Брюсселі Польща представить пропозицію ввести податок на російську сировину. Про це заявила міністр клімату та навколишнього середовища Польщі Анна Моськва. Такий податок переконає країни ЄС прискорити процес зменшення залежності від російських енергоносіїв.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram