Соцмережі
8 Листопада 2019
991

Тимофій Милованов: Проблема низької конкуренції в Україні

Найбільш страждають АПК, енергетична, тютюнова та спиртова галузі

Проблема дня.

Через низьку конкуренцію в економіці, українці переплачують за товари та послуги. А малий бізнес не може розвиватись.

Масштаб проблеми. Згідно з даними останніх проведених досліджень структурних передумов конкуренції в Україні (2016 р.) на ринки зі сприятливою для конкуренції структурою припадало 43,4 відсотка загального обсягу реалізації продукції (товарів, робіт і послуг), і майже стільки ж – 43 відсотки – на ринки з несприятливою для конкуренції структурою

Проблема гостра, хоча суспільство недооцінює масштаб проблеми. Більше того, ситуація погіршується.

Конкретні приклади:
– на ринку коров’ячого молока, що реалізується селянами для промислової обробки, на регіональному рівні (результат – зменшується поголів’я корів у домогосподарствах);
– на ринку оптової та роздрібної торгівлі тютюновою продукцією.

Що ми плануємо зробити в першу чергу? Підвищити конкуренцію в 2 рази в 5-ти проблематичних галузях.
Це енергетика, АПК, тютюнова галузь, спиртова галузь, ринок мін. добрив.

Що вже зроблено? В спиртовій галузі буде демонополізація та приватизація. Змінено керівництво ДП Укрспирт. Президент подав законопроект про демонополізацію галузі. Більше можно дізнатись з прес-релізу та відео наради з президентом Зеленським в Тернопілі минулого тижня.

В тютюновій галузі створено робочу групу з бізнесом та урядом з вирішення проблем галузі. Вчора Президент зеленський провів зустріч з бізнесом. Домовились, що табачні компанії відновлюють виробництво, а уряд і галузь готують меморандум який вирішує питання детінізації, боротьби з контрафактом, а також демонополізації та створення рівних правил гри.

В галузі АПК відбуваються найбільші зміни. Продовжується і покращується система фінансової підтримки агросектору, з фокусом на маленькі фермерські господарства. Буде детенізовано ринок землі. За допомогою сателітів починаємо контролювати використання державної землі, боротись з самозахватом, та несплатою податків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram