Новини
7 Травня 2019
854

Техномонополія: За півроку Apple придбала 25 компаній

За агресивну поведінку на ринку M&A компанії можуть загрожувати розслідування антимонопольних органів

Apple купує нову компанію у середньому кожні два-три тижні. З листопада 2018 року по травень 2019-го виробник iPhone придбав близько 25 компаній. Про це повідомив голова Apple Тім Кук в інтерв’ю CNBC.

Часто Apple не оголошує про такі угоди, оскільки придбані компанії маленькі. За словами Кука, Apple “в першу чергу, шукає таланти та інтелектуальну власність”.

Згідно з фінансовим звітом Apple за другий квартал 2019 року, у компанії накопичилося близько $225,4 млрд готівки. За словами Тіма Кука, спочатку Apple інвестує у великі проекти, наприклад, будівництво кампусу в Техасі вартістю $1 млрд. Потім компанія розглядає можливості для інших інвестицій.

“Якщо у нас залишаються кошти, ми дивимося, що ще можемо зробити. Ми купуємо все, що відповідає нашій стратегії та допомагає наблизитися до мети. І тому ми купуємо компанію у середньому кожні два-три тижні”, – зазначає голова Apple.

Незважаючи на те, що Apple купує по декілька компаній на рік, великі угоди вона проводить рідко. Серед останніх таких угод – купівля виробника навушників Beats за $3 млрд у 2014 році.

Через таку агресивну стратегію на ринку M&A компанію звинувачують у монополізації ринку. Саме через це Євросоюз розпочне антимонопольне розслідування відносно Apple після скарги від музичного сервісу Spotify. Про це пише The Wall Street Journal.

Spotify звинуватила Apple в нерівному ставленні до своїх і сторонніх сервісів з App Store у березні 2019 року. Тоді ж компанія звернулася до Європейської комісії. Розробники заявили, що Apple не дозволяла Siri та HomePod запускати їх додатки, загрожувала видалити Spotify з App Store і не схвалювала оновлення.

15 березня Apple відповіла на звинувачення: в компанії заявили, що “Spotify прагне зберегти всі переваги екосистеми App Store, в тому числі дохід, який вони отримують від клієнтів App Store, не роблячи ніякого вкладу в цей ринок”.

Якщо регулятори Євросоюзу визнають практики ведення бізнесу компанії незаконними, вони можуть накласти штраф у розмірі до 10% річного доходу. У розслідування немає конкретних термінів і воно може тривати роками. При цьому учасник розслідування може піти назустріч владі та уникнути штрафу, вирішивши проблему.

Нагадаємо, що нещодавно компанія Spotify досягла 100 млн передплатників.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram