Новини
20 Жовтня 2022
476

Темпи інфляції у єврозоні зросли майже у двічі

Серед країн союзу спостерігається суттєва різниця у темпі зростання споживчих цін

У вересні інфляція у єврозоні становила 9,9% у річному вимірі, за крок від того, аби вперше в історії стати двозначною — раніше очікувалося, що вереснева інфляція сягне 10%, повідомляє Євростат.

Для порівняння, вічна інфляція в єврозоні становила 9,1% в серпні. Роком раніше показник становив 3,4%.

Інфляція у всьому Євросоюзі, який охоплює дані 27 країн-членів, у вересні становила 10,9% проти 10,1% в серпні. Роком раніше показник становив 3,6%.

При цьому серед країн видно суттєву різницю у темпі зростання споживчих цін. Так, найнижчі річні темпи були зафіксовані у Франції (6,2%), на Мальті (7,4%) і в Фінляндії (8,4%). Найвищі річні темпи перетинали позначку у 20% та були зафіксовані в Естонії (24,1%), Литві (22,5%) і Латвії (22,0%).

У порівнянні з серпнем річна інфляція скоротилася в шести країнах-членах, залишилася стабільною в одній і зросла у двадцяти.

У вересні найбільший внесок у річну інфляцію в єврозоні внесли ціни на енергоносії (+4,19 відсоткових пунктів), за ними йдуть продукти харчування, алкоголь і тютюн (+2,47 в.п.), послуги (+1,80 в.п.) та неенергетичні промислові товари (+1,47 в.п.).

Нагадаємо, ЄС відмовляється від російського газу значно швидше ніж планував.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram