Новини
27 Жовтня 2020
1 046

ТБ “Український хаб”: В Україні запустили нову платформу з електронних торгів енергоресурсами

На біржі будуть проводитися торги по секціях “Природний газ”, “Зріджений газ” і “Нафтопродукти”

Асоціація “Газові трейдери України”, що об’єднує понад 30 енерготрейдерів, ініціювала запуск нової платформи електронних біржових торгів енергоресурсами на товарній біржі “Український хаб”, хоча останнім часом обсяги торгів ними активно нарощувала “Українська енергетична біржа” (УЕБ), повідомляє Інтерфакс-Україна.

“На торговій біржі “Український хаб” планується проводити торги по секціях “Природний газ”, “Зріджений газ” і “Нафтопродукти”, — йдеться в релізі асоціації.

Згідно з держреєстром, ТОВ ТБ “Український хаб” створено зі статутним капіталом 10 тис. грн в кінці серпня 2020 р., його засновниками на паритетних засадах виступили ТОВ “Центральна газонафтова компанія” (Київ) Романа Сторожева і ТОВ “Вер-Тас” (Карлівка, Полтавська обл.) директора Олександра Марюхніча (керівник — ​​Марина Марюхніч).

Роман Сторожев у 2002-2004 рр. був гендиректором “Укрзакородонгеологіі”, потім до 2013 р. президентом асоціації “Надрокористувачі України”, у 2013 р. став заступником глави НАК “Надра України”, а з кінця того ж року і до травня 2014 р. — головою Держгеонадр.

Марюхніч є директором Аграрної біржі, яка нині регулярно проводить аукціони з продажу майна НАК “Надра України”.

Згідно з релізом асоціації та сайту “Українського хаба”, торги природним газом оголошуються щодня. Поки продавцями виступають ТОВ “Крафт Енерджі” і “Євро-Енергогаз”, заявлено про продаж 100 тис. куб. м на дебютних торгах 15 жовтня.

“З активним розвитком ринку газу в Україні, його лібералізацією, розширенням географії та кількості учасників, рішенням Асоціації стала підтримка ініціативи нової біржової платформи, на яку існує запит у трейдерів, де б паралельно з нині чинними біржами створювався альтернативний індикатив ціни, удосконалювалися б правила біржової торгівлі й, таким чином, ми прийшли б до ліквідності біржових майданчиків”, — прокоментував президент Асоціації “Газові трейдери України” Андрій Мізовець.

За його словами, асоціація очікує зростання біржових продажів газу в найближчі роки, тому виступає за запуск сьогодні всіх конкурентних продуктів, опцій, які будуть популярні на ринку: споту, балансування тощо.

“Головна мета, до якої ми всі повинні прагнути, — це створення східноєвропейського газового хабу в Україні”, — зазначив Мізовець.

В асоціації зазначають, що на новій платформі активно розвивається інститут брокерства, реалізований спрощений доступ до автоматизованої торгової системи й відпрацьовані біржові механізми торгів, які дозволяють учасникам мінімізувати фінансові та виробничі ризики, пов’язані з придбанням або реалізацією сировинних і паливно-енергетичних ресурсів.

Як нагадує агенція, Секретаріат Енергетичного товариства, Міністерство енергетики України, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і “Українська енергетична біржа” в кінці липня 2020 р. підписали меморандум про взаєморозуміння для реформування газового сектора України відповідно до європейського законодавства. Документ передбачає спільні рамки та умови співпраці для розвитку торгівлі природним газом на УЕБ.

УЕБ була створена у 2010 р. й працює в різних товарних сегментах. У презентації на кінець травня енергетична біржа вказувала, що вона — єдина платформа в країні, де зосереджена велика частина ліквідності (позабіржові аукціони) і налічувала 335 учасників, акредитованих у секції торгівлі природним газом.

Нагадаємо, Кабмін на засіданні уряду 21 жовтня затвердив політику власності щодо НАК “Нафтогаз України”. В ухваленій постанові зазначається, що Нафтогаз повинен розмістити міноритарний пакет акцій компанії на одній з провідних фондових бірж.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram