Соцмережі
22 Лютого 2019
812

Тарас Висоцький: Криза та деградація Укрзалізниці

УЗ щороку втрачає через корупцію $3 млрд

70% вантажних перевезень в Україні здійснюється ПАТ «Укрзалізниця». Це один з найвищих показників у світі. Проте, біля 65% українських колій та залізничного полотна підлягають модернізації до 2025 року. Існує також величезний дефіцит тяги. І на жаль, доводиться констатувати, що ситуація буде тільки погіршуватися. В УЗ відверто говорять, що фінансовий стан підприємства не дозволяє продовжувати замовлення нових локомотивів. Існує й інша проблема. Не вистачає біля 20% виробничих спеціалістів. Це не дозволяє збільшувати швидкість надання послуг чи розширювати їх перелік. Немає чіткої системи координації залізничних перевезень та відвантажень у портах та на терміналах. Вони залишаються вузьким місцем для залізниці, їх пропускна здатність набагато нижча від потреби.

Що необхідно зробити?

Перше – провести дерегуляцію системи тарифікації УЗ в інфраструктурній складовій, уніфікувати тарифікацію по порожньому пробігу та ліквідувати класність вантажів, оскільки ця система дискримінує агровиробників, які змушені платити в рази більше, ніж підприємства інших галузей.

Пришвидшити переведення в автоматичний прозорий механізм розподілу вагонів-зерновозів, є ціль до 40% парку вагонів УЗ продавати через ProZorro до середини року, що дозволить прибрати посередників та корупційну складову.

Також необхідно змінити співвідношення в кінцевому тарифі вагонної та інфраструктурної складової. В Україні частка вагонної складової занадто велика і сягає 70%, тоді як у решті країн світу не перевищує 15%.

Необхідно пришвидшити ухвалення оновленого законопроекту про залізничний транспорт, який вже зареєстрований у ВР.

Ситуація в УЗ є критичною. Без спільних кардинальних реформ не буде розвитку і ситуація тільки погіршуватиметься. Чітко зрозуміло, що у діяльності УЗ присутній політичний аспект, на жаль, що дозволяє лобіювати пільгові умови та надання послуг для певних галузей та підприємств. Тому всі розуміють, що необхідно об’єднуватися і спільно відстоювати інтереси.

УЗ щороку втрачає через корупцію 3 млрд доларів70% вантажних перевезень в Україні здійснюється ПАТ «Укрзалізниця». Це…

Опубліковано Taras Vysotskyi / Тарас Висоцький Четвер, 21 лютого 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram