Соцмережі
5 Серпня 2020
801

Тарас Козак: Статистика проти зубожіння

Виходячи з даних Держстату та Держказначейства доходи українців зростають

Дуже непопулярний буде допис.

Українці полюбляють бідкатися. Скаржитися на важку долю, обмаль доходів та повну відсутність накопичень. А грошей нема так сильно, що аж треба долари продавати!

Кожне соціологічне опитування, в якому є запитання про статки та доходи, свідчить про погіршення економічного стану громадян.

Що ж насправді?

Недавно оприлюднений звіт Держстат України (рис. 1) показує, що середня зарплатня українця в червні перевищила докризовий показник (₴11‘579 за червень’20 проти ₴11‘446 за березень‘20 та ₴10‘783 за червень‘19). Навіть з урахуванням річної інфляції! Тобто, на середню зарплатню за цей червень можна було купити більший кошик товарів/послуг, ніж у минулорічному червні.

«Не вірю! Держстат бреше!», – заперечать чимало опонентів. Традиційна недовіра до державної статистики – це не тільки українська ментальність.

Ок. Підем іншим шляхом.

На рис. 2 (дякую Julia Kasperovich) графіки збору єдиного соціального внеску. Це вже не статистика, а реальні кошти на рахунках Державна казначейська служба України. Вони не обманюють, бо кошти ЄСВ переважно йдуть на виплату пенсій. Нагадаю, що ставка ЄСВ = 22% від зарплатні. Тобто, з певним спрощенням (із-за ФОПів та дуже великих з/п) можна вважати, що зарплатня зростає в тій же пропорції, що і ЄСВ.

Чітко видно (жовта крива), що в червні‘20 максимальні збори ЄСВ – ₴25.2 млрд. Більше внесків збирали лише в грудні’19, коли виплачується 13 зарплатня і річні бонуси. За липень‘20 (₴24.4 млрд) трішки менше червня‘20, але більше, ніж до початку карантину.

Криза минула? Ні!
Криза триває, безробіття досить високе. Чимало компаній ще не відновили свою повноцінну економічну діяльність. Особливо в галузях пасажирських перевезень, туризму, масових заходів тощо. Ба більше, мабуть, жорсткість карантину буде посилюватися.

Проте економічного колапсу і кінця світу не буде. Зубожіння немає, і не буде. І все буде добре!

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram