Мiста
4 Грудня 2021
2 021

Сховатися від усіх: Переведені на “дистанційку” працівники купують додому офісні капсули

Так вони намагаються встановити межу між особистим життям і роботою

Розпочавши працювати з дому, багато хто зіткнувся з несподіваними проблемами: за кухонним столом занадто тісно, ​​а від дітей надто багато галасу. Тому деякі “дистанційники” відкрили для себе офісні капсули, завдяки яким можна створити робоче місце будь-де, навіть у саду.

На початку листопада Райан Вільямс спостерігав, як величезний кран підняв невелику алюмінієву капсулу високо над його будинком у Манчестері, та опустив її на територію саду. Капсула стала розв’язанням проблеми, з якою стикається чимало людей у ​​гібридному робочому середовищі.

У перші місяці пандемії 32-річний Вільямс зрозумів, що чудово справляється з керуванням SMM-компанією KOMI з власної кухні. Але коли відчув — такий режим затягнеться надовго, йому знадобилося постійне робоче місце.

“По суті, я жив у їдальні. Це кухня-їдальня з відкритим плануванням, тому іноді в ній грали діти, — розповів він. — Після закінчення кожного робочого дня мені доводилося забирати монітор і прибирати усі зарядні пристрої”.

Вільямс вирішив придбати готову капсулу для домашнього офісу. Він вибрав розкішний, повністю обладнаний куб виробництва SkyPods. “Це трохи не те саме, що старий літній будиночок у саду”, — пожартував він. З огляду на те, що ціна капсули — 12,5 тис. фунтів стерлінгів ($16,7 тис.) Вільямс “непогано інвестував”. Але тільки-но куб встановили, залишалося приєднати його до мережі, і він був готовий до роботи.

За словами чоловіка, його інвестиція окупилася: тепер він може чіткіше розмежовувати роботу та будинок. Він може працювати, не перериваючись, і нікому не заважаючи, й наприкінці дня залишати роботу, щоб провести час із сім’єю.

Фото: Райан Вільямс

Звичайно, ідея офісу, який можна розмістити у будь-якому місці, не нова. За словами виробників таких невеликих автономних офісних капсул, галузь процвітала й до пандемії — хоча їхніми клієнтами були компанії, які прагнуть привнести до open space-офісів спеціальні закриті простори — для того, щоб співробітники могли зосередитися. Однак після пандемії, на фоні сплеску інтересу зі сторони приватних “дистанційників”, попит різко зріс.

Популярність “садових офісів”

Переваги капсул в офісах були очевидними вже кілька років. Компанії дійшли розуміння, що відкрите планування не завжди сприяє продуктивній роботі, й тому інвестували кошти у низку рішень, що направлені на створення тихих просторів для працівників, яким необхідно усамітнитися для виконання завдань.

Однак пандемія також спричинила сплеск попиту на рішення для домашніх робочих місць, що, схоже, продовжиться і в нову гібридну епоху.

До речі, нещодавнє дослідження, проведене у Великій Британії, показало — 85% тих, хто працює з дому хочуть продовжувати робити це хоча б протягом деякого часу. “Люди стали по-іншому дивитись на простір у своїх будинках. У вас може бути дуже просторий балкон, а у вітальні може бути занадто тісно, ​​— пояснив Джон Лінн, який чотири роки тому заснував лондонську компанію My Office Pods. — Вони намагалися з’ясувати, як можна використовувати простір ефективніше”.

Лінн іноді продає капсули для домашнього використання, і вважає їх головною перевагою звукоізоляцію. Наприклад, один клієнт відчайдушно потребував місце, де можна було б приймати телефонні дзвінки в тиші, далеко від дітей. При цьому й назовні капсула звук не випускає, що, за його словами, припало до душі одному клієнту, чия дружина втомилася від уроків гри на гітарі.

Однак, Лінн нарік, що висока вартість, корпоративний стиль капсул, призначених для розміщення в офісах, а також те, що навіть найменші капсули можуть легко охопити все місце у вітальні середніх розмірів, відштовхують більшість покупців.

Таким чином, внутрішній ринок все ж таки орієнтований на капсули, призначені для використання в саду. Але якщо раніше вони перевершували за обсягом цілий сарай, то наразі нові компанії обіцяють забезпечити повний спектр офісних технологій та комфорт на крихітній автономній площі.

Розкіш на замовлення 

Марк Каррі з району Патні, що у південному Лондоні, каже — якщо його садову капсулу й можна назвати “сараєм”, то хіба що занадто дорогим. Вони з дружиною Рейчел отримали свою капсулу в травні, зрозумівши, що хочуть продовжувати керувати власною агенцією-відеостудією здебільшого з дому.

“У неї великі розсувні двері та маленьке віконце, всередині тепло, можна почуватися ізольованим, — розповів Марк. — У мініофісі є все необхідне для зберігання ділових документів і місце для двох робочих столів”.

Для Каррі вкладення в капсулу стало серйозною подією. Вони з дружиною працювали за кухонним столом, але знали, що довго це не триватиме. Тепер, за його словами, вони впевнені — якщо колись станеться ще один локдаун, “можна буде продовжувати вести бізнес із комфортом, тому що ми можемо просто переміститися на заднє подвір’я та робити все необхідне”.

Через великий попит Каррі та його дружині довелося чекати на прибуття капсули півроку. І враховуючи очевидний потенціал зростання ринку домашніх офісів, не дивно, що постійно з’являються нові інноваційні конструкції: капсули, що плавають, або ж бюджетні фанерні капсули, хитромудрі капсули в стилі оригамі або незвичайні, незграбні капсули, схожі на лісові хатини — всі вони обіцяють створити той найважливіший третій простір.

Фото: Backyard Pods

Майк Хайд, керуючий компанією SkyPods з міста Барнслі на півночі Англії, розповів, що створив свою компанію у листопаді 2019 року, щоб запропонувати “розкішну та індивідуальну” альтернативу традиційним садовим кімнатам. Крім капсул у вигляді кубів, як та, яку купив Райан Вільямс, Хайд також робить капсули, використовуючи перероблені частини старих літаків, що гарантує міцність, а також гарну тепло- та звукоізоляцію.

“Ми беремо фюзеляж від списаного літака, з якого знято всі двигуни та інші деталі, й замість того, щоб відправити в дробарку, перетворюємо його на щось інше”, — пояснив він. Капсули навіть постачаються в комплекті з бортовим номером і сертифікатом від оригінального літака.

Хайд визнає, що вартість капсул робить їх недоступними для багатьох людей. Але, за його словами, хоча вони можуть коштувати стільки ж, скільки прибудова до будинку, дуже важливо — якщо ви переїжджаєте, “відносно недорого буде просто взяти його з собою, поставити в саду та почати працювати ще до того, як закінчиться будівництво будинку”.

Поточні тенденції

Наразі більшість проєктів орієнтовані на людей із середнім і високим рівнем доходу, які мають можливість працювати з дому та мають простір для встановлення капсули. Проте Мелані Вільямсон з австралійського міста Голд-Кост вважає, що дедалі більше працівників замислюються над тим, як облаштувати чи навіть змінити свій житловий простір, щоб скористатися гнучкістю гібридної роботи.

Вільямсон заснувала свою компанію Backyard Pods 2015 року, виявивши прогалину на ринку недорогих садових офісів і прибудов. Вартість її комплектів починається приблизно з 5 тис. австралійських доларів (приблизно 2,7 тис. фунтів стерлінгів і $3,6 тис.). За її словами, в останні кілька місяців кількість замовлень утричі перевищувала звичайну.

Вона каже, що помітила великий інтерес серед міських жителів, які переїжджають у невеликі міста, аби мати можливість скористатися нижчими цінами на нерухомість та більшими садами, де є місце для робочого місця на відкритому повітрі.

“Буває, що вони починають консультуватися з нами ще до покупки нерухомості, тому що купують її з розрахунком на це”, — розповідає вона. І додає, що іноді клієнти мають місце для офісу всередині будинку, але хочуть організувати для цього повністю окреме приміщення, яке допоможе їм зберегти межі між роботою та будинком.

“Є психологічний фактор у тому, щоб поцілувати своїх близьких, випити каву та закрити за собою двері, — пояснює Вільямсон. — Ефекту не буде, якщо ви просто переступите поріг іншої кімнати”.

Наразі, на думку експертів, рішення щодо організації робочого простору в домашніх умовах будуть, як і раніше, зосереджені на “садових капсулах”. Для встановлення капсул у багатоповерхових будинках, за словами Лінна, є деякі перешкоди, а компанії, які виробляють капсули для офісів, зосереджені на стабільному корпоративному ринку.

Але він вважає, що коли виробники побачать зростання попиту приватних клієнтів, вони, швидше за все, зосередяться на створенні чогось, що можна буде легко зібрати в невеликих приміщеннях.

Райан Вільямс, однак, задоволений знайденим рішенням. Нехай у нього не “найбільший сад у світі”, але два квадратних метри, виділені під капсулу, змінили його життя. Він із радістю користується тією гнучкістю, яку йому надає робота. А також наголошує — якщо капсула колись перестане бути йому потрібна, то “у майбутньому її завжди можна буде переобладнати під садовий бар”.

Джерело: Rusbase, BBC

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram