Новини
23 Вересня 2021
761

Світ втратив мільйони машин

Експерти очікують, що наступного року виробництво скоротиться на 8,45 мільйона автомобілів

Фото: Рxhere

У 2021 році світовий ринок автомобілів вже втратив понад 7 млн машин через дефіцит мікрочипів, випливає з дослідження компанії IHS Markit.

Аналітики заявили, що у 2021 році на фоні нестачі мікросхем буде вироблено 75,8 млн автомобілів. Таким чином, вони знизили свій прогноз на 6,2% (5 млн машин). У 2022 році експерти очікують, що виробництво скоротиться на 8,45 млн автомобілів і становитиме 82,6 млн.

Це найбільше коригування прогнозів за останні дев’ять місяців. Компанія підрахувала, що через дефіцит мікрочипів у першому кварталі 2021 року світовий автопром втратив 1,44 млн машин, у другому — 2,6 млн. Очікується, що втрати в третьому кварталі становитимуть 3,1 млн автомобілів.

Згідно зі звітом IHS Markit, у першому півріччі нестача чипів сталася через збій ланцюжків постачання з Техасу, де екстремальні морози викликали перебої з електрикою, через що виробники призупинили виробництво, і Японії, де сталася пожежа на заводі. Потім проблеми виникли через закриті на карантин підприємства у Малайзії, на які припадає 13% світових поставок напівпровідників.

Очікується, що криза напівпровідників триватиме до 2023 року. У цій думці зійшлися лідери автопрому Volkswagen і Mercedes-Benz. Їх потримав Rohm Co — постачальник мікрочипів для Toyota.

Китай обіцяв допомогти впоратися з глобальною проблемою. Корпорація Semiconductor Manufacturing International (SMIC) вирішила вкласти $8,87 млрд у будівництво нового заводу з виробництва мікросхем.

Нагадаємо, сінгапурська компанія Flex, що посідає третє місце у світі з виробництва мікросхем, попередила: брак чипів на світовому ринку триватиме як мінімум до середини 2022 року. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram