Новини
26 Липня 2019
828

Суддя зменшив компенсацію від Bayer подружжю з Каліфорнії з $2 млрд до $86,7 млн

Препарат Monsanto Roundup, за даними експертів, викликає неходжкінську лімфому (рак)

Рішенням каліфорнійського суду компенсація літній подружній парі з Каліфорнії, за ракове захворювання, яке вони заробили через використання засобів від бур’янів під торговою маркою Monsanto німецького концерну Bayer, зменшена з $2 млрд до $86,7 млн, пише Reuters.

Суддя Верховного суду Уініфред Сміт заявив, що присуджена компенсація за штрафні збитки в розмірі $2 млрд була надмірною та неконституційною, але відхилив прохання Bayer у спростуванні щодо впливу Monsanto на здоров’я споживачів.

За остаточним розпорядженням Сміта каліфорнійська пара Альва й Альберт Пілліод отримає близько $17 млн ​​як компенсацію та $69 млн в якості штрафних збитків. Позивачі все ще повинні офіційно прийняти зменшену компенсацію.

В Bayer заявили, що рішення судді скоротити нагороду було кроком в правильному напрямку, але додав, що подасть апеляцію.

“Ми як і раніше вважаємо, що присудження такого вердикту і відшкодування збитків не підтверджуються доказами, що знаходяться на стадії судового розгляду, і суперечать великому масиву надійних наукових даних і висновків провідних регуляторів охорони здоров’я в усьому світі, що підтверджують, що гербіциди на основі гліфосату можна безпечно використовувати, а гліфосат не годиться, як канцерогенний “, – прокоментували в компанії.

В агентстві стверджують, Bayer стикається з позовом Roundup про рак із понад 13,4 тис. позивачами по всій території Сполучених Штатів. Німецька компанія купила Roundup Monsanto за $63 млрд в минулому році. Ціна її акцій впала через судовий розгляд по гліфосату.

Позивачі стверджують, що Roundup викликає неходжкінську лімфому і що Monsanto протягом десятиліть намагався вплинути на вчених і регуляторів, аби приховати свідоцтва про появу раку. Bayer у свою чергу заперечує ці звинувачення.

Компанія попросила Сміта отримати компенсацію за штрафні санкції у справі Пілліодсів, стверджуючи, що сотні досліджень і оцінок, проведених певними органами в усьому світі, прийшли до висновку, що гербіцид безпечний для використання людиною. Однак суддя у своєму наказі в четвер відхилив ці аргументи.

На сьогодні Bayer програв три судових процеси за участю присяжних в США в ході судового розгляду з Roundup, при цьому присяжні в Каліфорнії присуджують багатомільйонні компенсації.

У серпні компанія повинна постати перед судом в Сент-Луїсі, штат Міссурі. Monsanto привернула експертів з Міссурі, щоб обґрунтувати це в місці, де у нього є вікові корені, але де присяжні часто завдають величезної шкоди компаніям.

Як відомо, Bayer заявив, що інвестує €5 млрд ($5,64 млрд) на дослідження засобів по боротьбі з бур’янами. Компанія намагається відновити імідж після низки судових справ.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram