Думки
21 Грудня 2020
2 268

Стін Якобсен: Saxo Bank назвав “10 прогнозів, що шокують” на 2021 рік

Старший економіст Saxo Bank — про малоймовірні та недооцінювані події, через які фінансові ринки може накрити досить потужною хвилею

У 2021 році:

1. Amazon “купить” Кіпр.
2. Німеччина заплатить за Францію.
3. Блокчейн знищить фейкові новини.
4. Нова китайська цифрова валюта спровокує тектонічні зрушення потоків капіталу.
5. Революційна термоядерна технологія принесе людству енергетичний достаток.
6. Безумовний базовий дохід призведе до запустіння великих міст.
7. Фонд цивільних технологій як наслідок технологічного прориву.
8. Успішна вакцинація від COVID-19 зруйнує компанії.
9. Попит на сонячні батареї сприятливий для срібла.
10. Технології наступного покоління розширять межі та вийдуть на ринки, що розвиваються.

Хоча ці передбачення не є офіційним ринковим прогнозом Saxo на 2021 рік, вони попереджають, що багато інвесторів можуть помилятися, недооцінюючи ймовірність того, що вищезазначені події все-таки можуть здійснитися.

Це спроба дослідити межі можливого, нехай і не завжди ймовірного, що особливо актуально у контексті раптової коронавірусної кризи цього року. Зрозуміло, найруйнівніші (а значить — шокуючі) події завжди стають найбільш несподіваними.

Що стосується “прогнозів, що шокують” на 2021 рік, пандемія COVID-19 і складний перебіг виборів у США наблизили те, що могло здаватися далеким майбутнім, прискорили практично кожну соціальну й технічну макротенденцію. Попросту кажучи, те, що сталося у 2020 році означає, що для 2021-го майбутнє вже настало.

Ми побачили найшвидше в історії падіння та відновлення ринку, а баланси центральних банків і бюджетні дефіцити роздувалися безпрецедентними темпами.

Таким чином, можна зробити не таке вже й вражаюче пророкування: 2021 рік змусить засумніватися у тому, ніби можна нескінченно прикидатися, що все гаразд — нехай навіть ринки орієнтуються саме на це.

Особливо важливі структурні зміни на ринку праці, але водночас загальний обсяг економічних благ у світі тільки збільшиться — навіть в розрахунку на душу населення. Наближається епоха безумовного базового доходу, що означає нове життя та нові пріоритети.

Необхідним буде й новий спосіб перерозподілу благ, інакше всі ресурси опиняться сконцентрованими в руках монополій та чинних рантьє.

Один з головних чинників, що забезпечує таке майбутнє — збільшення обсягу доступної енергії на душу населення практично без негативних наслідків для навколишнього середовища. Додаткової енергії вистачить на харчування високотехнологічних систем на кшталт передового ШІ й квантових комп’ютерів.

Завдяки цьому ми наблизимося до перемоги над раком, попередимо ризики майбутніх пандемій і впораємося з фейковими новинами за допомогою технології блокчейну.

1. Amazon “купить” Кіпр

2021 рік змусить Amazon та інших інформаційних гігантів з побоюванням дивитися на уряди, які вважають, що ті стали занадто могутніми та платять занадто мало податків. У цих компаній давно є ціла армія лобістів, причому деякі з них навіть діють квазідержавним способом.

Наприклад, Microsoft відкрила у Нью-Йорку представництво при ООН і найняла дипломата для роботи з європейськими урядами, а Facebook заснувала якусь подобу верховного суду для роботи зі скаргами користувачів й іншими питаннями.

І ось у 2021 році, спостерігаючи за неприязню, яка постійно зростає з боку чиновників, Amazon переносить свою європейську штаб-квартиру на Кіпр. Там з розпростертими обіймами зустрічають гігантську корпорацію та її податки, які допоможуть країні знизити відношення боргу до ВВП, який наразі становить майже 100%.

Кіпр пам’ятає, як авторитарно звертався з ним Євросоюз під час кризи суверенного боргу 2010-2012 років. Консультанти від Amazon “допоможуть” Кіпру переписати його податковий кодекс за зразком ірландського, тільки з ще нижчими ставками податку на прибуток та інших податків.

І лідери, і населення країни тільки раді несподіваному припливу грошей та зниженню податків.

Але європейські регулятори швидко розберуться у ситуації та вживатимуть заходів проти Amazon, змусивши компанію змінити методи, а Кіпр — привести податкове законодавство у відповідність з іншими країнами ЄС. США та інші країни у 2021 році теж підуть у наступ на монополії, які занадто високої думки про себе.

Як торгувати: продавати акції високотехнологічних монополій, особливо AMZN.

2. Німеччина заплатить за Францію

Найближчими роками Франція опиниться серед європейських країн з найважчим борговим навантаженням. Ще до початку пандемії COVID-19 величина її державного боргу підійшла до порогу 100% ВВП, а приватний борг стрімко наближався до 140% ВВП — це значно більше, ніж в Італії (106%) або Іспанії (119%).

Реакція на пандемію тільки прискорила процес; очікується, що у 2021 році державний борг перевищить 120% ВВП.

Попри великий пакет стимулювання обсягом €100 млрд і програму державних гарантій на 90% корпоративних кредитів, Франції не вдається уникнути хвилі банкрутств, оскільки багато компаній у сфері послуг не витримують переривчастої серії карантинних закриттів.

Інвестори все менше сподіваються на майбутній дохід від акцій, що призводить до потужного розпродажу акцій найбільших французьких банків.

Чистий прибуток падає, а кредитування посилюється, проводячи ринкову капіталізацію французьких банків і ставлення цін до матеріальних активів на безпрецедентно низькі рівні.

З огляду на поганий стан державних фінансів, а також і без того величезну заборгованість, у Франції не залишається іншого вибору, окрім як звернутися за допомогою до Німеччини, щоб ЄЦБ надрукував досить євро для масового викупу боргів французької банківської системи та запобіг системний обвал. 

Як торгувати: ймовірно, безпечніше купувати французькі банки до викупу, ніж продавати після, але обидва варіанти мають право на існування.

3. Блокчейн знищить фейкові новини

У 2021 році загроза поширення дезінформації, що постійно наростає, та підрив довіри навіть до добре відомих новинних агентств досягають критичного рівня, вимагаючи системної реакції.

Великі ЗМІ та соціальні мережі змушені вжити нових заходів проти брехні й маніпуляцій у новинах.

Це стане можливим завдяки спільній блокчейн-мережі, що об’єднує новинний контент і дозволяє публікувати новини, що будуть захищені належним чином, з перевіркою як змісту, так і джерела.

Технологія розподіленого реєстру зробить будь-яку зміну контенту видимим для всіх, а будь-яку новину можна буде простежити до першоджерела, пригнічуючи неправдиву інформацію, яка не підтверджуватиметься іншими джерелами.

Такі компанії, як Twitter і Facebook, активно інвестують у розробку цих методів, насамперед їх турбує самозбереження, оскільки загроза зовнішнього регулювання останніми роками дійшла до небезпечного рівня.

Альтернативні новинні сайти з їх теоріями змови на кшталт QAnon, дезінформація про пандемію COVID-19, неправдиві докази підтасовувань на виборах — все це відразу зникне з їх платформ. Реальність переможе, а “ехо-камери” зазнають поразки.

Як торгувати: купувати Verizon, IBM і соцмережі.

4. Нова китайська цифрова валюта спровокує тектонічні зрушення потоків капіталу

“Цифровий засіб електронних платежів” (DCEP) — це цифрова версія юаня, заснована на блокчейні. У 2019 році 80% всіх платежів у Китаї проводилися через WeChat Pay та AliPay.

Народний банк Китаю має намір зробити наступний крок і заодно підвищити ефективність монетарних і фіскальних заходів внаслідок подальшої відмови від готівки та забезпечення фінансової інклюзивності.

Надання іноземцям повного доступу до китайських ринків капіталу послабить головний аргумент іноземних інвесторів проти використання юаня для торгівлі та інвестування — сумнів у його ліквідності та у прямому доступі до їх вкладень всередині Китаю.

Водночас стабільність китайської валюти та притаманна технології блокчейн простежуваність і контрольованість практично усуне ризик відтоку капіталу та незаконного виведення коштів з країни.

Ця ідея добре поєднується з прийнятою Китаєм стратегією “подвійної циркуляції”, оскільки збільшує прозорість внутрішніх операцій та стимулює використання CNY у зовнішніх, роблячи його привабливою альтернативою долару США.

Цифровий юань як і раніше вважатиметься “незабезпеченою валютою”, але з точки зору Китаю це навіть плюс, бо допускає негативні процентні ставки на “готівку” й полегшує таргетування номінального ВВП.

Розкриття китайського ринку капіталу та створення валюти, яка конкурує з американським доларом за статус резервної, забезпечить зростання внутрішнього споживання, фінансування абсолютно нової пенсійної системи та поглиблення ринку капіталу країни.

Як торгувати: продавати долар США та переходити на держоблігації та акції Китаю замість паперів інших країн.

5. Революційна термоядерна технологія принесе людству енергетичний достаток

Щоб світова економіка продовжила зрости темпами, які були б хоча б трішки близькими до рекордних, потрібно набагато більше енергії. Нові альтернативні та “зелені” енергетичні технології здебільшого не є розв’язанням проблеми. Світові терміново потрібен прорив в енергетиці.

І ось настає 2021 рік, і передові системи штучного інтелекту розв’язують складні нелінійні задачі фізики плазми. Відкривається шлях до комерційного використання ядерного синтезу. Проєкт реактора SPARC, схвалений у 2020 році у MIT як такий, що обіцяє здешевлення термоядерної енергії, різко вдосконалюється завдяки новим технологіям ШІ.

Інженери модифікують конструкцію реактора, отримуючи коефіцієнт посилення потужності порядку 20 — це найграндіозніший стрибок в енергетиці з часів створення перших ядерних реакторів. Більш того, рясне державне та приватне фінансування дозволить реалізувати нову технологію за лічені роки.

Освоєння термоядерної енергії усуне брак води та їжі у світі завдяки опрісненню морської води й вертикальному сільському господарству. Ми побачимо світ дешевого транспорту, загальної роботизації та автоматизації, а нинішня молодь стане останнім поколінням, якому доводиться працювати за необхідністю.

Найголовніше: енергія ядерного синтезу зробить практично кожну країну незалежною в продовольчому й енергетичному відношенні, забезпечить найбільше та швидке в історії підвищення рівня життя.

Як торгувати: припиняється політична та інвестиційна підтримка “традиційної” зеленої енергетики, “вітряний”  біржовий індексний фонд FAN у 2021 році стає дешевшим на 50%.

6. Безумовний базовий дохід призведе до запустіння великих міст

Пандемія COVID-19 лише прискорила К-подібний рух економіки, який і без неї посилював нерівність і рвав тканину соціуму.

Фінансиналізація економіки призводить до того, що доходу однієї особи вже далеко не достатньо для утримання сім’ї; розвиток технологій, програм, ШІ та автоматизації знижує зарплати й знищує робочі місця у безлічі галузей.

Загроза повного руйнування суспільства змушує усвідомити, що заходи, прийняті у відповідь на пандемію, були не просто панічною реакцією, а початком нової епохи безумовного базового доходу.

Усунення зайвих робочих місць і перехід на роботу з дому, став більш звичним через COVID-19, наближає завантаженість міських офісів до нуля.

Стрімко падають ціни на комерційну нерухомість, зокрема й на площі, зайняті магазинами та ресторанами, які раніше обслуговували офісних працівників.

Змінюється також ставлення до ролі роботи у житті, так що багато молодих людей залишаються жити там, де виросли. Тим часом і професіонали, і малокваліфіковані працівники у великих містах починають звільнятися, бо пропозиція на ринку праці падає, а з ним і якість життя; тісні квартири у криміналізованих районах втрачають привабливість.

Як торгувати: продавати фонди нерухомості (REIT) — наприклад, SL Realty Trust, що інвестує тільки в офісні будівлі Манхеттена, і Vornado Realty Trust), вкладати в Чикаго, Сан-Франциско та Нью-Йорк. 

7. Фонд цивільних технологій як наслідок технологічного прориву

Переможний хід високих технологій за підтримки принципів вільного ринку вже підриває суспільний договір і саму тканину соціуму. Пандемія COVID-19 тільки прискорила ці тенденції.

Якщо ми хочемо уникнути посилення несправедливості, політичних конфліктів, масових заворушень і системних загроз, у 2021 році й надалі нашому суспільству доведеться знайти новий шлях економічної політики. Потрібним буде зовсім новий підхід до зниження нерівності, і мова зовсім не про поправки до податкових кодексів.

Створюється Фонд цивільних технологій, який виділяє кожній людині частку володіння капітальними активами, причому додаткові частки йдуть тим, хто втратив роботу, надаючи їм — як і всім іншим — вигоду від зростання продуктивності у цифрову епоху.

Ця політика “дивіденду на технічний прогрес” спрямована на зниження економічних і соціальних труднощів тих, хто не зміг отримати фінансову вигоду від економічного прогресу останніх років.

Вона звільняє величезну підприємницьку енергію на індивідуальному та громадському рівні, оскільки мільйони людей отримують у своє розпорядження час і сили, які раніше витрачали на монотонну та напружену роботу.

Як торгувати: купувати сектори, пов’язані з освітою, мистецтвом, ручним виробництвом і хобі, а також з цифровими технологіями, віртуальною реальністю, комп’ютерними іграми та кіберспортом.

8. Успішна вакцинація від COVID-19 зруйнує компанії

Пандемія COVID-19 різко посилила накопичення боргового навантаження у світовій економіці, яка набула небезпечний розмах ще під час фінансової кризи 2008 року.

Політика практично необмеженого забезпечення ліквідності та пом’якшення умов фінансування повела прибутковості державних і високорейтингових корпоративних облігацій на історичні мінімуми, змусивши інвесторів переходити на ризиковані активи.

Схильність до ризику підтримується й очікуванням ефективної вакцини, яка повинна знову запустити маховик економічного зростання.

Заднім числом, проте, виявляється, що під час пандемії економіка була надзвичайно перестимульована, і після вакцинації вона дуже скоро перегрівається. Інфляція зростає, а безробіття падає так швидко, що ФРС дозволяє дохідностям довгих казначейських паперів піти вгору, потягнувши за собою й більш ризиковані облігації.

У результаті умови фінансування посилюються внаслідок довгих дохідностей занадто швидко, а контроль кривої прибутковості Федрезерву не застосовується, оскільки там дуже стурбовані перспективою того, що інфляція до третього кварталу досягне 4 … 5% р/р, а приріст зарплат — 6 …8%.

Кількість дефолтів за корпоративними паперами підіймається до багаторічного максимуму, причому першими впадуть навантажені найбільшими боргами компанії у секторі фізичної роздрібної торгівлі, яким доводилося складно навіть за здорової докоронавірусної економіки.

Як торгувати: продавати корпоративні ETF-фонди HYG і JNK, що спеціалізуються на високоприбуткових облігаціях. 

9. Попит на сонячні батареї сприятливий для срібла

2021 рік приносить зміни, зазвичай сприятливі для срібла як матеріального активу та дорогоцінного металу: ослаблення долара США та негативні реальні прибутковості без надії на відновлення.

До того ж інфляція різко йде вгору, а регулятори затримуються з реакцією, бажаючи максимально підтримати свої економіки, які ще не повністю відновилися.

З масовою вакцинацією від COVID-19 до середини року надлишкова ліквідність і надзвичайно м’яка економічна політика задають високий попит на тверді активи. Але найбільше ціни на срібло тягне вгору чимраз більший попит на його промислове застосування.

У 2021 році розпочинається реальна нестача срібла на ринку, і це підриває політичну підтримку інвестицій у сонячну енергетику при президентові Байдену, а також “Європейську зелену угоду”, програму Китаю по досягненню вуглецевої нейтральності до 2060 року та інші ініціативи.

Ще одна загроза на стороні пропозиції — це те, що більше ніж половина видобутого срібла є побічним продуктом видобутку цинку, свинцю та міді; через це добувним компаніям важко задовольнити надлишковий попит.

Як торгувати: купувати срібло, ціна якого у 2021 році прагне дійти до історичного максимуму у $50 за унцію. 

10. Технології наступного покоління розширять межі та вийдуть на ринки, що розвиваються

У 2021 році економісти виявляють, що темпи економічного зростання у багатьох країнах з економікою, що розвивається, в останні роки катастрофічно недооцінювалися.

Уважний аналіз показує, що деякі технології можуть забезпечувати там набагато більше підвищення продуктивності у приватному секторі, ніж таке, що спостерігається останніми десятиліттями у розвинених країнах.

По-перше, впровадження супутникових систем роздачі інтернету обвалить ціни на зв’язок і на порядок підвищить швидкість обміну даними. Першим тут буде угруповання Starlink від SpaceX — 1,5 тис. супутників до кінця 2021 року. У виграші на таких ринках будуть насамперед ефективна освіта й продуктивний бізнес.

По-друге, вже зараз йде революція фінтех і електронних банківських систем, що надало мільярдам людей доступ до цифрової економіки за допомогою мобільних пристроїв.

Нарешті, розвиток безпілотників зробить революцію у доставці, знизивши витрати на життя вдалині від великих міст. Безпілотні технології разом з автоматизацією застосовуватимуться і в сільському господарстві, підвищуючи продуктивність праці у слаборозвинених сільських регіонах у всьому світі.

Як торгувати: купувати валюти країн, що розвиваються з високими прогнозами економічного зростання. 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram