Соцмережі
5 Березня 2019
925

Степан Кубів: Укрзалізниця залучає приватних партнерів

Реалізація проекту з модернізації вокзалів має розпочатись в 2020 році

Зліва – вокзал в Хмельницькому, а праворуч – вокзал польського містечка Сопот, в якому проживає 36 тисяч людей. Попри разючу різницю у зовнішньому вигляді, об’єднує ці два місця проста концепція – державно-приватне партнерство. У 2013 році міська влада Сопота та Польська залізниця уклали договір ДПП, в рамках якого Балтійська інвестиційна група модернізувала вокзал та прилеглі території.

Хмельницький-Пасажирський в свою чергу може стати першим проектом ДПП для Укрзалізниця – Ukrzaliznytsia. УЗ та Євген Кравцов звернулася до Мінекономрозвитку з пропозицію щодо підготовки пілотних проектів ДПП з реконструкції вокзалів залізничних станцій.

Згідно з аналізом, з-понад 1300 вокзалів, які працюють в Україні, 60 мають високий інвестиційний потенціал. Хмельницький-Пасажирський один з них. Це великий, регіональний вокзал з високою пропускною здатністю. Але тут вже понад 35 років не проводилась реконструкція.

Модернізація залізничного вокзалу в Хмельницькому – один з довгострокових пріоритетів Укрзалізниці. Водночас, як показує світовий досвід, залучення приватного партнера до модернізації об’єктів інфраструктури – виграшна ідея. З одного боку, приватні інвестиції дозволяють зберегти бюджетні кошти та уникнути корупційних ризиків при реалізації проекту, з іншого боку компанія-партнер продовжить розвивати вокзал та прилеглі території і після реконструкції. Це важливо не лише з точки зору комфорту та естетики, але і розвитку Хмельницького як логістичного хабу Західної України.

Я та Volodymyr Omelyan повністю підтримуємо ініціативу реконструкції ряду вокзалів із залученням приватного партнера. Також принагідно хотів би подякувати за участь в розробці ідеї голові наглядової ради Укрзалізниці Sevki Acuner, Mikhail Titarchuk, Viktor Dovhan, International Finance Corporation, European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), World Bank Ukraine.

Ми розпочинаємо роботу над підготовкою техніко-економічного обґрунтування, яке дозволить залучити найкращих приватних партнерів. Паралельно ми мусимо домогтися ухвалення законопроекту “Про концесії”, який дозволить провести конкурс щодо пошуку партнера на більш прозорих та рівних умовах. Плануємо, що реалізація проекту з модернізації вокзалів має розпочатись в 2020 році.

Зліва – вокзал в Хмельницькому, а праворуч – вокзал польського містечка Сопот, в якому проживає 36 тисяч людей. Попри…

Опубліковано Степаном Кубовим Понеділок, 4 березня 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram