Новини
14 Квітня 2020
917

Стартапери шукають порятунку в краудфандінгу

Через економічну кризу інвестори відмовляються від вже укладених угод або нав’язують компаніям невигідні умови

У той час як венчурні інвестори на фоні кризи згортають свою активність або на ходу міняють умови фінансування, фаундери стартапів звернулися до краудфандінгових платформ на зразок GoFundMe — єдиному доступному способу уникнути банкрутства, повідомляє The Business Insider.

GoFundMe вже запустила спеціальний розділ, де користувачі можуть перерахувати пожертвування стартапам і малому бізнесу. Деякі компанії вже скористалися такою можливістю.

Наприклад, британський стартап Flair Football, який розробив додаток для тренувань початківців футболістів, не підпадає під державні програми підтримки малого бізнесу. Тому він попросив 75 тис. своїх користувачів допомогти йому пожертвами через GoFundMe, щоб платити зарплату своїй команді.

“Ми тільки почали залучати інвестиції, коли вдарила криза. Тому, що наш сервіс безкоштовний, у нас закінчуються кошти, щоб покривати витрати, і є реальна ймовірність, що ми не виживемо”, — йдеться у зверненні Flair Football до користувачів.

Канадський стартап цифрового маркетингу та розробки додатків FrogPlum намагається зібрати пожертвувань на $50 тис., щоб уникнути банкрутства. Компанії вже довелося звільнити частину співробітників і з’їхати з офісу в Ванкувері.

“Через епідемію та кризу ми втратили всі доходи. Нам довелося звільнити одних і перестати платити зарплату іншим співробітникам до тих пір, поки ми знов не встанемо на ноги”, — звернувся до клієнтів глава стартапу Іван Крстовіч.

Італійський туристичний стартап CityXcape, що працює в галузі, одні з перших вступили в кризу. Компанія вирішила зібрати пожертвувань на €20 тис. ($21,88 тис.), шоб не зникнути. Однак поки вдалося залучити тільки €785 ($859).

“Ніхто більше не відвідує Сицилію. Тому зараз будь-яке ваше пожертвування може нам допомогти й не дати людям втратити роботу”, — заявила СЕО стартапу Валерія Вітрано.

Звернутися до краудфандінгу стартапів спонукає не тільки падіння відвідуваності сервісів і продажів через них, а й поведінка венчурних інвесторів. Раніше засновники компаній поскаржилися, що на фоні економічного спаду через епідемію коронавірусу недобросовісні інвестори намагаються відмовитися від вже укладених угод або нав’язати компаніям невигідні умови.

Як писали раніше Investory News, співзасновник PayPal і Affirm Макс Левчин розповів, які стартапи переживуть кризу.

Нагалаємо також, стартап AgroScout, який дозволяє фермерам швидко оцінювати стан сільськогосподарських культур, залучив $3 млн. Основним інвестором виступила компанія Kibbutz Yiron, якій зокрема належать рослинницькі ферми.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram