Новини
19 Вересня 2023
317

Стали відомі лауреати Шнобелівської премії

Нагороду виграли павуки, що ожили, і розумні унітази

на фото: Лауреат Шнобелевской премии в области общественного здравоохранения Пак Сын Мин перед статуей мыслителя Родена в Стэнфордском университете. Фотография: PR Image/Естественно-исторический музей Роттердама.

На Шнобелівській премії 2023 року призерами стали винахідники “розумного” унітазу та механізму, який “оживляє” павуків, щоб використовувати їх для захоплення предметів, повідомляє The Guardian.

На відміну від Нобелівської, лауреатів Шнобелівської премії нагороджують за кумедні дослідження, які можуть залучити громадськість до наукових питань.

Премію в галузі машинобудування отримали вчені з Індії, Малайзії, Китаю та США. Вони “оживили” мертвих павуків, щоб їх використовувати для механічного захвату. Вчені створили некробіотичний захват з мертвого павука, який може утримувати об’єкти неправильної форми масою до 130% від власної маси.

Призерами у галузі охорони здоров’я стали творці Стенфордського туалету. Вчені розробили пристрій, який аналізує речовини, що виділяються людиною. Цей винахід може оцінити стан здоров’я за допомогою таких технологій, як тест-смужка, комп’ютерний зір та датчик відбитка пальця.

В галузі освіти Шнобелівську премію здобула міжнародна група вчених, яка вивчала нудьгу серед студентів бакалаврату та їхніх викладачів. Ті, хто очікував, що лекція буде нудною, справді не виявляли інтересу до теми заняття. Нудьга породжує нудьгу, з’ясували вчені.

Розробники з Південної Кореї презентували першого у світі гуманоїдного робота-пілота під назвою PIBOT. Він може керувати літаками та наземним транспортом, стверджують творці апарату.

Нагадаємо, технологічна компанія Nortal купує британську Questers.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram