Новини
5 Квітня 2021
742

США закличуть країни світу ввести єдиний мінімальний податок для бізнесу

Новий міністр фінансів США Джанет Йеллен планує це зробити у своїй програмній промові

На фото: Джанет Йеллен

Міністр фінансів США Джанет Йеллен у вівторок закличе країни світу ввести мінімальний глобальний поріг корпоративних податків, повідомляє Axios.

Американський уряд побоюється, що місцевий бізнес переїде в інші юрисдикції через плани Байдена підняти корпоративний податок з 21% до 28%.

Чиновниця увійшла до адміністрації з приходом у Білий дім Джо Байдена, а до цього очолювала Федеральну резервну систему.

США вже ведуть перемовини з приводу податків з країнами G20, щоб “зупинити перегони зниження ставок”.

За словами Йеллен, конкуренція повинна полягати не тільки в протистоянні зареєстрованих у США компаній з іншими, але й в забезпеченні стійких податкових систем, щоб уряди отримували достатньо грошей і вкладали їх у суспільні блага. Важливо, щоб всі громадяни справедливо розділяли ношу фінансування уряду.

Якщо заплановане вдасться, це знизить ймовірність переїзду компаній з США в офшори. Питання є актуальним, з огляду на те, що новий економічний план президента США Джо Байдена має на увазі підвищення в США податку з корпорацій на третину — з поточних 21% до 28%.

Bloomberg називав збільшення ставки податку найбільшим у США з часів Білла Клінтона. Воно потрібне для фінансування програми Байдена на $2,25 трлн. До 2017 року податок становив 35%, але потім попередній президент США Дональд Трамп знизив його на 14%.

Середнє значення корпоративного податку в країнах G7 становить 24%, в Євросоюзі — 21,47%, вирахувала організація Tax Foundation.

Виступ Йеллен, як планує Вашингтон, задасть тон для міжнародних з’їздів Міжнародного валютного фонду та Світового банку, які почнуться цього тижня у віртуальному форматі.

Намагаючись переконати інші країни піти на введення мінімального порогу, Йеллен визнає ризик для американської економіки через те, що вона першою підвищує податки.

Нагадаємо, Байден представив план оновлення економіки США, тим часом Трамп знову допустив, що буде балотуватися у 2024 році.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram