Новини
3 Грудня 2019
1 068

США вводять мита до 100% на деякі французькі товари у відповідь на цифровий податок

Уряд можливо відкриє аналогічні розслідування щодо цифрових податків в Австрії, Італії й Туреччині

Влада США готова підвищити мита на ввезення в країну товарів із Франції у відповідь на введення в цій країні нового податку на цифрові послуги. Серед товарів — шампанське, сумки, сир та інша продукція загальною вартістю $2,4 млрд. Про це йдеться у звіті Офісу торгового представництва США (USTR), опублікованому на його сайті.

Франція 24 липня 2019 р. прийняла закон про податок у 3% з доходу IT-компаній, який вони отримують в країні. Податок має зворотну силу з початку 2019 р. USTR стверджує, що податок на цифрові послуги застосовується саме до американських компаній, які домінують на ринку.

Як пише Reuters, сам новий податок, за словами представника USTR Роберта Латхайзера, отримав назву “податок GAFA”, що розшифровується як Google, Apple, Facebook і Amazon. Серед компаній, які “дискримінують” новий податок у Франції, USTR назвав Groupon Inc., eBay Inc., Match Group Inc. і Expedia Group.

“Розслідування в рамках “Секції 301″ показало, що французький податок не відповідає основним принципам міжнародної податкової політики та є незвичайно обтяжливим для деяких американських компаній, зокрема Google, Apple, Facebook, і Amazon”, — повідомляє офіс торгового представника США.

Торговий представник США Роберт Лайтхайзер повідомив також, що в даний момент уряд розглядає можливість початку аналогічних розслідувань щодо цифрових податків в Австрії, Італії й Туреччині.

“Офіс торгового представника США зосереджений на протидію зростаючому протекціонізму країн-членів ЄС, який несправедливо спрямований проти американських компаній”, — додав він.

Як повідомив Лайтхайзер, Офіс планує зібрати публічні коментарі до 14 січня щодо запропонованого списку товарів, а також можливих зборів або обмежень на французькі послуги. Публічне слухання призначене на 7 січня.

Агентство не вказало дату набуття чинності запропонованих мит.

У список товарів увійшли види продукції, на які не поширилися 25-відсоткові мита, введені раніше в рамках спору про авіаційні субсидії. Серед них: ігристі вина, сумки та косметична продукція. В результаті, мита можуть вдарити по французькому виробнику товарів класу люкс LVMH і виробникові косметики L’Oreal.

У список також потрапили сир грюйер та цілий ряд інших сирів.

У французькому уряді заявили, що готові відповісти на загрози США. Міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер назвав погрози США “неприйнятними”. “У разі нових американських санкцій Європейський Союз буде готовий до удару у відповідь”, — зазначив він.

Молодший міністр економіки Франції Аньєс Панье-Рюнаше сказала, що Франція буде “войовничою” у своїх відносинах з США з цього питання і не відступить від своїх цифрових податкових планів.

Французький податок в розмірі 3% поширюється на виручку від цифрових послуг, що отримується компаніями, чия виручка перевищує €25 млн ($27,86 млн) у Франції та €750 млн ($830 млн) у всьому світі.

Як відомо, Китай та США за результатами перемовин у ході двох тижнів домовилися щодо поетапного і у рівних пропорціях скасування мит, введених під час багатомісячної торгової війни.

Однак, нагадаємо, Китай ввів санкції проти американської правозахисної організації Human Rights Watch і тимчасово зупинив розгляд запитів на заходження кораблів США в Гонконг.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram