Новини
9 Червня 2021
613

США перевірять витік даних про податки Баффета, Безоса та Маска

У Мережі з’явилася конфіденційна інформація, що найбагатші громадяни США платили значно менший податок

Податкові органи США почали розслідування у зв’язку з витоком податкових даних мільярдерів, зокрема гендиректора Berkshire Hathaway Воррена Баффета, голови Amazon Джеффа Безоса, колишнього мера Нью-Йорка Майкла Блумберга та глави Tesla Ілона Маска, повідомляє The Financial Times (FT).

Конфіденційні дані Податкової служби США (IRS) опублікувало видання ProPublica. Журналісти проаналізували податкові декларації тисяч найбагатших американців за більш ніж 15 років і зробили висновок, що 25 найбагатших громадян, зокрема Баффетт, Блумберг, Безос і Маск, платили значно менший податок на прибуток, ніж повинні були за загальними правилами.

Згідно з розслідуванням журналістів, при сумарному зростанні статку на $401 млрд з 2014 до 2018 року мільярдери сплатили 3,4% федерального податку, або $13,6 млрд. За даними ProPublica, менше всіх щодо власних доходів заплатив Баффетт — $23,7 млн ​​проти зростання статку на $24,3 млрд, що еквівалентно ставці 0,1%.

Згідно з податковим законодавством США, зростання вартості активів не вважається доходом доти, поки ті не були продані. У сукупності з прийняттям оптимізації податків це дозволило мільярдерам платити їх за значно меншою ставкою, ніж звичайним американським сім’ям, зазначили в ProPublica.

Комісар IRS Чарльз Реттиг заявив, що агентство почало розслідування, щоб виявити джерело витоку. Він також поділяє “занепокоєння кожного американця” тим фактом, що була розкрита конфіденційна інформація.

Прессекретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі заявила, що будь-яке несанкціоноване розкриття конфіденційної урядової інформації незаконно і сприймається “дуже серйозно”. При цьому витік показав, що “необхідно зробити більше для того, щоб корпорації та приватні особи” платили “більше своєї справедливої ​​частки” у вигляді податків, зазначила вона.

У ProPublica повідомили, що вірогідно не знають ні джерела, що передало ці дані, ні його мотивів. Людина, яка надала інформацію, заявила виданню, що була мотивована тим, як воно висвітлює роботу IRS і збір податків. “Ми допускали, що отримана інформація могла надійти від державного діяча, неприязно налаштованого до інтересів Америки”, — зазначено в супровідному матеріалі.

У вересні 2020 року газета The New York Times проаналізувала податкові декларації тодішнього президента США Дональда Трампа. Видання зробило висновок, що він не платив прибуткового податку протягом десяти років “в основному тому, що повідомляв про те, що втрачає більше, ніж заробляє”. Сам Трамп назвав дані в публікації помилковими.

Нагадаємо, Верховна Рада України рішенням 307 народних депутатів підтримала закон, який передбачає позбавлення волі за неправдиве декларування. Серед іншого — штрафи, громадські роботи та ув’язнення.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram