Новини
22 Грудня 2023
308

США намагається якнайшвидше передати Україні заморожені активи рф

Країна вже розпочала переговори з союзниками

Адміністрація Джо Байдена почала термінові переговори із союзниками, щоб направити заморожені російські активи на допомогу Україні, пише The New York Times із посиланням на джерела.

Підтримка такого заходу зростає в Конгресі, що “вселяє оптимізм” в Адміністрацію президента США.

Співрозмовники видання розповідають, що відповідні переговори із владою Великої Британії, Франції, Німеччини, Італії, Канади та Японії останнім часом прискорилися, тому що в США хочуть розробити стратегію до 24 лютого 2024 року — другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну. Йдеться про приблизно $300 млрд російських активів.

Байден поки не підписав стратегію передачі. Як пише NYT, політики повинні визначити, чи направити кошти Україні безпосередньо, чи використовувати їх в інтересах Києва іншими способами.

Також вони обговорюють, які обмеження можуть бути пов’язані з цими активами. Зокрема — чи можуть їх витрачати на військові дії або тільки на відновлення економіки країни.

До цього міністр фінансів США Джанет Йеллен говорила, що без згоди Конгресу вилучення коштів “не є чимось, що дозволено законом в Сполучених Штатах”.

Прецеденту, як пише The New York Times, побоювалися і деякі високопоставлені американські чиновники, тому що через конфіскацію інші країни можуть відмовитися зберігати свої заощадження у Федеральній резервній системі в Нью-Йорку або в доларах.

Федеральний Генеральний прокурор Пітер Франк подав заяву до Вищого регіонального суду Франкфурта-на-Майні, щоб конфіскувати сотні мільйонів євро російських коштів, пише Spiegel з посиланням на власні джерела. Журналісти відзначають, що прокуратура хоче перерахувати в державну казну понад €720 млн заморожених коштів дочірньої компанії московської фондової біржі, які знаходяться в німецькій філії американського банку JPMorgan.

Нагадаємо, для проходження зимового періоду Україні виділили €400 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram