Новини
25 Червня 2020
893

США можуть ввести нові мита на європейські товари обсягом у понад $3 мільярди

Це може спричинити масштабну трансатлантичну торгову війну вже цього літа

Адміністрація президента США Дональда Трампа підготувала низку нових мит на чергову порцію товарів європейського експорту обсягом близько $3,1 млрд на рік як наступний крок у суперечці з Євросоюзом щодо субсидування авіабудівних компаній, повідомляє Bloomberg.

Як пише агентство, ці дії можуть вилитися в масштабну трансатлантичну торгову війну вже цього літа.

Офіс торгового представника США оприлюднив попередній список з 30 видів товарів, для яких можуть бути введені мита в розмірі до 100%, зокрема сир, оливки, кава, шоколад, кондитерські вироби та алкогольні напої.

Крім того, запропоновано ще більше підняти мита для європейських товарів, щодо яких вже діють підвищені тарифи, що складають на цей час від 15% до 25%.

Пропозиція торгового представника США відкрита для публічного обговорення до 26 липня.

Як повідомлялося, в жовтні 2019 р. Світова торгова організація (СОТ) дозволила США обкласти митом товари європейського експорту загальним обсягом $7,5 млрд, прийнявши рішення на користь Штатів, які заявляли про незаконне субсидування Євросоюзом авіабудівного концерну Airbus SE.

СОТ незабаром повинна прийняти рішення за аналогічним позовом ЄС, який звинувачує США в субсидуванні авіаконцерну Boeing. Брюссель розраховував, що СОТ оприлюднить своє рішення вже в цьому місяці, однак, цілком можливо, що це відбудеться не раніше вересня, пише газета Financial Times.

Постанова СОТ за позовом ЄС має дозволити європейським країнам ввести власні мита щодо товарів американського експорту.

Рішення СОТ повинні створити стимул для врегулювання сторонами взаємних претензій шляхом переговорів, однак експерти не виключають можливості ескалації торгового конфлікту між США і ЄС.

Новий список товарів, для яких плануються додаткові американські мита, включає продукцію Франції, Німеччини, Іспанії, а також Великої Британії, яка на момент винесення рішення СОТ за позовом Штатів була частиною ЄС.

Як пише агенство, у разі прийняття нових пропозицій торгового представника США в програші виявляться європейські люксові бренди, зокрема Givenchy, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton і Hermes, а також виробники алкоголю Remy Cointreau, Pernod Ricard і Diageo. Нові мита також можуть бути введені відносно німецького пива.

Відповідно до рішення СОТ, Вашингтон може вводити мита в розмірі до 100% на європейські товари. До того ж список цих товарів може змінюватися в рамках ліміту на сукупний обсяг їх експорту в $7,5 млрд. Штати, однак, поки обмежували додаткові мита рівнем у 25 %.

Зараз у США діють 15%-ві мита на імпорт літаків з європейських країн, а також 25%-ві мита на широке коло продовольчих товарів — від молочних продуктів та сирів до фруктів та оливкової олії, деякі види обладнання й одяг.

Як відомо, Дональд Трамп спростував інформацію про розірвання торгової угоди з Китаєм, оскільки торговий радник Білого дому Пітер Наварро в ефірі Fox News повідомив, що президент вирішив припинити торговельну угоду з КНР.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram