Новини
5 Січня 2021
707

Співробітники компаній Alphabet оголосили про створення профспілки

Організація покликана вирішити напруження між керівниками та працівниками компанії, що ростуть останні роки

Працівники Google, Waymo та інших компаній Alphabet об’єднуються у профспілку Alphabet Workers Union (AWU). Організація буде займатися проблемами нерівності в оплаті праці, боротьбою з неетичними угодами компанії та іншим, повідомляє WSJ.

Союз робочих Alphabet нині підтримують близько 200 робітників, що складає невелику частину від 132 000 співробітників технологічної компанії. Організацію підтримує Communications Workers of America Local 1400 — одна з найбільших профспілок США. Профспілка стане першою відкритою для співробітників та підрядників в компанії Alphabet Inc. Союз буде фінансуватися членами, які вноситимуть 1% своєї базової заробітної плати щорічно.

Працівники Google є одними з найбільш високооплачуваних серед американських корпорацій. Відповідно до звітів компанії, середня заробітна плата в Alphabet у 2019 році склала понад $258 тис.

AWU створена без участі Національної ради з трудових відносин США (NLRB) — це обмежує права союзу. Наприклад, він не зможе укласти колективний договір з Alphabet.

В останні роки напруженість між співробітниками та керівництвом компанії росте. Працівники кілька разів виходили на протести.

Невдоволення стосувалися захисту топменеджерів компанії Google від звинувачень в сексуальних домаганнях, співпраці з Міноборони США в деяких проєктах та інше.

Влітку 2019 року Google припинила співпрацю з Пентагоном через проєкт розробки дронів з відеоспостереженням. А в жовтні 2019 року відмовилася від контракту на хмарні послуги для Пентагону вартістю $10 млрд.

Також через протест співробітників Google довелося відмовитися від планів із створення пошукового сервісу Dragonfly з цензурою для повернення на китайський ринок.

У грудні 2020 року Національне управління з трудових відносин США звинуватило Google в порушенні трудового законодавства. Компанія звільнила двох співробітниць за організацію протестів.

Колектив заявляє: “Ми працівники, на яких будується Alphabet. Ми пишемо код, прибираємо офіси, подаємо їжу, водимо автобуси, тестуємо безпілотники та робимо все необхідне, щоб цей гігант продовжував працювати. Ми почали працювати з Alphabet, тому що хотіли створити технології, які роблять світ кращим.

Однак керівники компанії не раз ставили прибуток вище наших проблем. Ми хочемо, щоб Alphabet була компанією, в якій працівники мають право голосу при прийнятті рішень, які впливають на нас і суспільство, в якому ми живемо”.

Нагадаємо, що окрім співробітників на Google поскаржилися понад 100 компаній. Вони стверджують, що технологічний гігант штучно утримує користувачів у межах свого власного сервісу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram