Новини
12 Листопада 2020
934

Безпринципна конкуренція: На Google поскаржилися понад 100 компаній

Вони стверджують, що технічний гігант штучно утримує користувачів у межах свого власного сервісу

Група зі 165 компаній і галузевих підприємств закликала антимонопольні органи Європейського союзу (ЄС) зайняти більш жорстку позицію щодо американської корпорації Google, зазначивши, що технологічний гігант зловживає панівним становищем при наданні можливостей пошуку інформації в інтернеті. Про це повідомляє Reuters з посиланням на лист, направлений заступнику глави ЄК, єврокомісару з питань конкуренції та розвитку цифрової економіки Маргреті Вестагер.

До групи критиків, як вказує агенція, входять компанії з США і Великої Британії, а також фірми з 21 держави — члена ЄС. Серед них 135 компаній, що пропонують онлайн-послуги, а також 30 галузевих асоціацій, зокрема давні критики Google Yelp, Expedia, Trivago, Kelkoo, Stepstone і Foundem.

“У той час, коли ми змагаємося між собою за найкращий споживчий досвід, існує один загальний конкурент, який не “грає” чесно, — Google”, — йдеться в листі.

“Google отримав невиправдану вигоду, віддавши перевагу своїм власним сервісам на сторінках загальних результатів пошуку, відображаючи різні форми згрупованих спеціалізованих даних (OneBoxes)”, — зазначається в документі.

Таким чином, завдяки такому “винятковому використанню” OneBoxes, Google штучно утримує користувачів у межах свого власного сервісу і не дозволяє їм відвідувати інші, відповідніші інформаційні платформи. Своєю чергою Google відкинула всі висунуті проти неї звинувачення, вказавши, що вона надає користувачам послуги на основі рівної конкуренції.

Разом з тим, група вважає, що вдосконалення антимонопольних норм ЄС займе дуже багато часу, перш ніж вони почнуть застосовуватися на практиці. З цієї причини учасники закликали Вестагер діяти швидко.

“У багатьох з нас може не вистачити сил і ресурсів, щоб дочекатися, поки таке регулювання дійсно набере чинності”, — йдеться в листі.

Тим часом “Google Фото” встановив нові правила безкоштовного зберігання зображень у зв’язку з високим попитом на сервіс. З 1 червня 2021 р. зберігання фотографій у високій якості більше ліміту в 15 ГБ стане платним.

Аналогічні заходи компанія введе й щодо інших інструментів Google Drive — Google Workspace і “Google Таблиці”.

Зміна не торкнеться файлів, завантажених до 1 червня 2021 р. Стислі файли як і раніше не будуть враховуватися в 15 ГБ і будуть зберігатися безкоштовно. Тобто користувачеві не потрібно нічого робити з вже завантаженими зображеннями, щоб уникнути виходу за межі ліміту. Крім цього, зміни не торкнуться користувачів смартфонів Pixel 1-5.

Нагадаємо, Державне агентство розвитку туризму України та компанія Google підписали меморандум про співпрацю в розвитку туристичної галузі та Діджитал-трансформації України. Подробиці тут.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram