Новини
3 Листопада 2022
816

Співробітник Apple “заробив” $17 мільйонів ​​протягом 7 років роботи в компанії

Він визнав себе винним у реалізації шахрайських схем — йому загрожує до 25 років ув’язнення

Дхірендра Прасад прийшов у компанію у 2008 році — його найняли для роботи у глобальному ланцюзі постачання послуг. Серед основних обов’язків Прасада були закупівлі послуг та запчастин у постачальників Apple (з деякими він реалізував шахрайські схеми спільно).

З 2011 року Дхірендра починає приймати “відкати”, фальсифікувати рахунки-фактури та викрадати компоненти. Згідно з матеріалами слідства, співробітник заручився підтримкою принаймні двох постачальників Apple. Протягом 10 років “подвиги” Прасада залишалися непоміченими, поки у 2018 році Apple не викрила нестачу в $17 млн і не звернулася до суду, повідомляє Techspot.

Одна зі схем, у якій зізнався Прасад, передбачала постачання материнських плат до компанії під назвою CTrends, якою керував Дон Бейкер (також визнав себе винним в окремій федеральній справі). Бейкер отримував коробки і крав із них запчастини. Далі Прасад складав замовлення на закупівлю, а його спільник заповнював їх вилученими компонентами та фальшивими рахунками-фактурами. Потім ці двоє ділили гроші.

В іншій шахрайській схемі Прасад відправляв запчастини зі складу в Неваді, що належить Apple, компанії Quality Electronics Distributors (інший постачальник Apple, яким керував Роберт Хансен). Хансен упаковував компоненти та відправляв їх назад на склад із підробленими рахунками-фактурами, а Прасад фальсифікував замовлення на закупівлю. Хансен також визнав себе винним на окремому слуханні.

За сім років шахрайства в Apple Прасаду довелося створити підставну компанію, щоб приховати свої фальшиві ділові операції, які часто наараховували сотні тисяч доларів. Прасад направляв платежі від Бейкера і Хансена до цієї фірми, а ті списували витрати на податкові відрахування. Міністерство юстиції США стверджує, що Прасад та його посібники обікрали Службу внутрішніх доходів (IRS) більш ніж на $1,8 млн.

Винесення вироку заплановано на 14 березня 2023 року. Прасаду може загрожувати до 20 років ув’язнення за шахрайство в Apple та ще 5 років за звинувачення в обмані IRS.

Нагадаємо, Apple скорочує виробництво iPhone 14 Plus на 90%.

Як писали раніше Investory News, у 2021 році користувачі віком до 20 років у США втратили $101,4 млн через онлайн-шахраїв.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram