Драйв
4 Вересня 2020
3 073

Спіймай, якщо зможеш: Вражаючі фінансові афери

Отримавши пропозицію інвестувати гроші у справу, ніколи не можеш бути впевненим у результаті

На фото: Чарльз Понці

Історія знає багато “геніїв”, які нажилися на обмані та віртуозних фінансових пірамідах. Хтось і сьогодні відбуває покарання, хтось залишиться у в’язниці назавжди, а хтось вийшов “сухим із води”. Але всіх їх об’єднує жага до наживи та величезні збитки заподіяні компаніям та громадянам.

Так, у 1920 році Securities Exchange Company, засновником та керівником якої був Чарльз Понці, принесла збитків на $20 млн своїм вкладникам, та вирок на 5 років тюремного ув’язнення своєму автору.

Фінансова піраміда була зареєстрована в Бостоні й отримала назву “Компанія з обміну цінних паперів”. Підприємство займалося арбітражними угодами. Компанія видавала боргові розписки, в яких зобов’язувалася виплатити на кожні отримані $1000 $1500 через 90 днів.

Піраміда розвалилася влітку 1920 року внаслідок позову одного з вкладників, який вимагав 50% прибутку від компанії Понці. За законодавством того часу, такий позов дозволяв заморозити кошти Понці, які перебували на рахунках у банках. Понці оголосив про тимчасове припинення приймання вкладів у зв’язку з перевірками податківців. Це викликало паніку серед вкладників, які мали намір повернути кошти.

За результатами перевірки, яка виявила заборгованість у $7 млн, підприємець був затриманий, визнаний банкрутом, та засуджений на п’ять років.

Однією з найдовговічніших пірамід в історії Сполучених Штатів стала Financial Advisory Consultants Джеймса Пола Льюїса-молодшого. Вона тривала понад 20 років, принесла збитки на $311 млн вкладникам, а засновнику 30 років у в’язниці та штраф у розмірі $156 млн.

На фото: Бернард Медофф

Найбільший вирок у 150 років за ґратами та штраф у $170 млрд отримав Берні Медофф і його фінансова піраміда Bernard L. Madoff Investments Securities LLC.

Кількість потерпілих становить до трьох мільйонів осіб та кілька сотень фінансових організацій. Збиток оцінюється сумою $64,8 млрд.

Стверджують, що 10 грудня 2008 року Медофф обмовився своїм синам, що його бізнес — “одна суцільна велика брехня” за схемою Понці. Вони передали цю інформацію владі. Виявилося, що Madoff Securities не займався інвестиціями вже понад 13 років.

Але у грудні 2008 року, під впливом кризи, кілька великих інвесторів звернулися до Медоффа з проханням повернути вкладені кошти на загальну суму в $7 млрд. Виявилося, що Медоффу нічим було платити й “мильна бульбашка” лопнула.

Заборгованість компанії становила приблизно $50 млрд. Дехто вважає, що у Берні були посібники, а влада вважає, що він взагалі не уклав жодної угоди на біржі за весь час існування компанії.

На фото: Аллен Стенфорд

Фінансист Роберт Аллен Стенфорд за свою злочинну діяльність був засуджений до тюремного ув’язнення на 110 років. Причиною тому стали завдані збитки в $8 млрд для інвесторів компанії Stanford Financial Group.

Влітку 2009 року його заарештували на підставі 21 позову від інвесторів. Коли влада стала розбиратися у діяльності Стенфорда, виявилося, що він побудував величезну фінансову піраміду. Причиною краху стала фінансова криза 2008 року.

Стенфорд мало не став рекордсменом за отриманим терміном тюремного покарання для фінансистів. Обвинувачі просили суд засудити шахрая до 230 років в’язниці, проте Федеральний суд Х’юстона скоротив термін майже вдвічі.

Так Стенфорд не зміг перевершити Медоффа ані за сумою афери, ані за тривалості тюремного терміну.

На фото: Сергій Мавродій /Олексій Нікольский

Найбільш нищівною стала фінансова піраміда МММ, створена Сергієм Мавроді. МММ проіснувала де-факто не більше двох років, проте, за неофіційними даними від неї постраждало понад 10 мільйонів осіб, а кілька сотень покінчили життя самогубством після розорення.

Мавродій був затриманий за несплату податків. Перебуваючи під вартою, організував кампанію з просування своєї кандидатури у депутати Госдуми. Він виграв вибори, автоматично звільнившись з-під варти.

Історія “успіху” мала продовження. Були створені МММ-2011, МММ-2012 та MMM-Global, які розповсюдилися на 107 країн світу й також розвалилися. Мавродій помер безкарно у 2018 році.

А от автора великої китайської піраміди Вана Фена навіть засудили до смертної кари. Він пропонував жителям Піднебесної купувати мурах та протягом кількох років вирощувати їх, начебто для медичних потреб.

За кілька років число “мурашиних фермерів” перевищила один мільйон. Коли потік охочих вщух, аферисту не вистачило коштів платити відсотки попереднім вкладникам і піраміда обвалилася.

На фото: Джеффрі Скіллінг та Ендрю Фастів

Одні з найбільших збитків у $74 млрд завдали Ендрю Фастів та Джеффрі Скіллінг у ході фальсифікації фінансових показників компанії Enron. Скіллінга засудили до 24 років в’язниці та призначили штраф $45 млн.

А виною всьому — придбання збиткової компанії. Її поганий фінансовий стан топ-менеджери Enron вирішили не афішувати. Згодом з’явилася ціла система офшорних компаній, які скуповували в Enron збиткові активи, розраховуючись акціями самої компанії.

У 2001 році правда стала відомою, компанія визнала себе банкрутом.

Збитки в $11 млрд завдали Бернард Ебберс і Скотт Салліван. Вони фактично знищили другу за величиною телекомунікаційну компанію США — WorldCom.

Ця пара менеджерів купувала нові активи, які коштували часом втричі більше самої компанії, та проводила махінації з фінансовою звітністю. В результаті Ебберс потрапив до в’язниці на 25 років, а його помічник, Салліван — на 5.

На фото: Жером Керв’єль

Жером Керв’єль своєю несанкціонованою торгівлею на біржі завдав збитків на €4,9 млрд банку Societe Generale. Бувши трейдером цього банку, француз не переслідував особистої вигоди, а намагався домогтися високих показників, які принесли б йому премію.

Тільки ось торгівля складалася невдало. Керв’єль намагався компенсувати збитки новими, ще більш ризикованими, операціями, що тільки погіршувало ситуацію. В результаті діяльність трейдера була розкрита, а сам він — заарештований.

Компанія Tyco Industrial була зареєстрована на Бермудах Деннісом Козловські, та принесла збитків на $1,6 млрд. Вона стала справжнім чемпіоном серед угод з поглинання. Міжнародний конгломерат в результаті міститив у собі близько тисячі компаній.

Однак, згодом з’ясувалося, що далеко не весь прибуток компанії розподілявся чесно. Так, близько $600 млн Козловські витратив на особисті потреби з відома свого помічника Марка Шварца.

Список зухвало розкішних покупок вийшов воістину скандальним: так, аферист придбав фіранку для душу за $6 тис., а вішалка для одягу обійшлася йому в $2 тис. Влада засудила обох фігурантів кримінальної справи до 25 років в’язниці.

На фото: Елізабет Холмс

Медичний стартап Theranos було засновано у 2003 році Елізабет Холмс. Компанія спеціалізувалася на розробці обладнання для клінічних аналізів крові.

Однак виявилося, що приблизно з 2015 року стартап нічого не розробляв, а використовував для проведення тестів пристрої конкурентів. Влада звинуватила керівників компанії у брехні щодо технологій та фінансових показників компанії.

За цей час Theranos, залучив понад $750 млн коштів інвесторів обманним шляхом. Комісія з цінних паперів США (SEC) оштрафувала засновницю компанію на $500 тис.

Трапляються серед афер і зовсім унікальні історії. Так, у 1993 році Майкл де Гусман оголосив про знайдене родовище Бусанг. За деякими даними, унікальне родовище містило 3-4% від світових запасів золота. За наступні три роки ціна компанії Bre-X Minerals зросла з $1 млрд до $6 млрд.

Акції компанії мали великий попит. Згодом виявилося, що Бусанг взагалі не є родовищем золота. Майкл де Гусман та його компанія Bre-X Minerals завдали збитків на $3 млрд. Під час ведення справи він випав з гелікоптера. Його смерть вважається самогубством.

На фото: Віктор Люстіг (в центрі)

Чеський аристократ Віктор Люстіг мав унікальний набір якостей: харизматичний, освічений та проникливий. Все це дозволяло йому провертати різноманітні афери: зміна зовнішності, шулерство у картах, продаж верстатів для виготовлення грошей, карбування фальшивих монет, підробка банківських документів.

Однак найгучніша його афера — продаж Ейфелевої Вежі у 1925 році. Видаючи себе за урядового агента, він переконав невдалого покупця, що паризька визначна пам’ятка підлягає знесенню.

Трюк виявився настільки прибутковим, що Люстіг вдався до нього повторно. Однак новий покупець вежі виявився менш довірливим. Обман був розкритий, а геніальний містифікатор потрапив до в’язниці Алькатрас, де й помер через кілька років.

Існують і неперевершені жінки-аферистки. Одна з найвідоміших — Кессі Чедвік. Її справжнє ім’я Елізабет Біглі. Своє перше шахрайство вона здійснила вже у 14 років, обманним шляхом отримавши чекову книжку та розраховуючись фальшивими чеками.

На її рахунку — шлюбні афери, неодноразова зміна імені та місця проживання, керівництво борделем, робота “ясновидиці”.

Однак наймасштабнішу махінацію Кессі здійснила вже бувши поважною заміжньою дамою. Представляючись спадкоємицею мільярдера, вона набрала в банках кредитів на загальну суму в $400 млн. Грандіозний обман розкрився випадково одним із банків при більш ретельній перевірці документів.

На фото: Крістофер “Рокфеллер”

Іноді злочинці видають себе за родичів знаменитих сімей. Так було з Крістофером Роканротом, сиротою з французької провінції, який провів своє дитинство в притулку і мріяв про краще життя.

Юнак присвоїв собі чарівне прізвище Рокфеллер і почав користуватися ним заради збагачення. Він підробив документи на будинок, який йому не належав, та продав його майже за $1,5 млн. Після цього здійснив кілька шлюбних афер.

Кристофер сколотив достатній капітал для того, щоб пускати пил в очі сильним світу цього. Оголосивши себе спадкоємцем легендарної династії фінансових магнатів, шахрай зажив на широку ногу, знявши шикарний будинок в Лос-Анджелесі та пересуваючись виключно на орендованих лімузині або гелікоптері.

Поступово фальшивого Рокфеллера бомонд прийняв за свого, що й дозволило аферистові залучити у свою фірму великих інвесторів та вкрасти сотні мільйонів доларів. Угоди були настільки бездоганними, що Крістофер знаходиться на волі й дотепер, всупереч низці викриттів.

На фото: Лу Перлман та гурт N’Sync

Американський продюсер поп-груп N’Sync та Backstreet Boys Лу Перлман у 90-х роках минулого століття використав довіру публіки заради наживи.

Мало того, що він забирав собі левову частку гонорарів наївних музикантів, він оголосив про розширення сфери діяльності та створення двох нових фірм.

Знайомі продюсера охоче викладали по декілька мільйонів. Через кілька років з’ясувалося, що компанії існували лише на папері, а на отримані інвестиції Лу вів розкішний спосіб життя. Він був засуджений на 25 років і помер у в’язниці.

Будьте обережні, шахраї на полюванні.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram