Новини
25 Січня 2021
865

SpaceX Ілона Маска запустила ракету з рекордною кількістю супутників

Експерти зазначають — інтерес до освоєння космосу постійно зростає

Компанія SpaceX F запустила ракету-носій Falcon з рекордною кількістю супутників на одну ракету, повідомляє CNN.

У складі місії Transporter-1 — 143 супутники, що на 39 одиниць більше, ніж 2017 року, коли Космічне агентство Індії запустило ракету PSLV зі 104 супутниками. “Серед виведених на орбіту, десять за проєктом Starlink призначені для того, щоб забезпечити інтернет-зв’язком важкодоступні місця”, — йдеться у повідомленні.

Як зазначає CNN, серед запущених у космос є супутники й компанії Planet, яка управляє угрупованням, що призначене для візуалізації Землі. А також радіолокаційні супутники компанії ICEYE, які ведуть моніторинг льодових об’єктів і відстежують повені.

Пуск ракети зі 143 супутниками планувався на 23 січня, але його перенесли на добу пізніше через погодні умови.

У грудні 2020 року SpaceX Ілона Маска отримала у США субсидію на забезпечення супутниковим інтернетом віддалені райони за проєктом Starlink. Розмір цієї субсидії — $885,5 млн, надалі компанії виділять додаткові кошти на забезпечення інтернет-зв’язку у 642 925 точках.

“Місія Transporter-1 стала першою у новій програмі Rideshare, про яку SpaceX оголосила 2019 року. Її суть полягає в тому, щоб запускати на Falcon 9 великі партії невеликих супутників (smallsat)”, — зазначає видання.

І додає, що протягом останніх декількох років спостерігається бум супутників цього різновиду, розміром від смартфона до холодильника, а компанії готові виробляти ракети спеціально під smallsats. Дві з них — Rocket Lab і Virgin Orbit — вже розпочали комерційну експлуатацію своїх ракет.

Ракети Falcon 9 SpaceX набагато більші за ракети Rocket Lab і Virgin Orbit, і вони зазвичай використовувалися для запуску великих супутників зв’язку, супутників-шпигунів або космічних кораблів Dragon, які перевозять астронавтів і вантажі на Міжнародну космічну станцію й назад.

Експерти зазначають, що рішення присвятити окрему місію партії невеликих супутників підкреслює інтерес до космосу, що постійно зростає, але водночас і попереджають про можливе перевантаження орбіти Землі космічними апаратами.

“Супутники стикалися на орбіті й раніше, такі аварії не становлять великої загрози для людей на Землі, але уламки від аварії можуть залишатися на орбіті протягом багатьох років чи десятиліть”, — зазначає CNN.

Раніше Investory News писали, що протягом серпня минулого року компанія запустила 180 супутників — більше, ніж будь-хто за всю історію.

На початку жовтня SpaceX отримала контракт від Пентагона на виробництво супутників для відстеження ракет. Аналогічний контракт отримала також компанія L3 Harris Technologies.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram