Новини
5 Липня 2019
726

S&P: Частка проблемних кредитів в Україні у декілька разів більше, ніж в інших країнах

Загальний обсяг проблемних кредитів в банках 8 країн оцінюється на рівні $150 млрд

Фото: eflon/Flickr

Частка проблемних кредитів в Україні в кілька разів більше, ніж в інших пострадянських країнах, повідомляє Finbalance з посиланням на звіт агентства Standard & Poors.

Так, на кінець 2018 р. в Азербайджані, Білорусі та РФ обсяг проблемних активів перевищував 10% кредитного портфеля (брутто) банківської системи. При цьому в Казахстані він залишався надзвичайно високим, перевищуючи 25% кредитного портфеля, а в Україні – понад 50%. Для порівняння: в Грузії – 5,8%, а у Вірменії – 6,2%.

“Недостатній прогрес в усуненні важливих недоліків банківського нагляду і корпоративного управління буде і надалі чинити тиск на показники якості активів банків в регіоні. Зниження середніх темпів економічного зростання, а також низький рівень ефективності законодавчої системи і процедур банкрутства в розглянутих країнах будуть стримувати “розчищення” сектора”, – йдеться у звіті.

Як передбачають аналітики, в 2019-2020 рр. якість активів банків зазначених країн покращиться лише незначно і ці поліпшення не призведуть до підвищення кредитних рейтингів.

Загальний обсяг проблемних кредитів у банках 8 країн (України, Росії, Білорусі, Казахстану, Грузії, Азербайджану, Вірменії, Узбекистану) оцінюється на рівні близько $150 млрд.

До проблемних кредитів (активів) агентство відносить ті, платежі по яким прострочені на понад 90 днів.

S&P проаналізувало ситуацію з проблемними кредитами в банківській системі України, Росії, Білорусі, Казахстану, Грузії, Азербайджану, Вірменії та Узбекистану.

Нагадаємо, НБУ скасував валютні обмеження для українського бізнесу за кордоном. У першу чергу скасовано ліміт на фінансування власних закордонних представництв та інших відокремлених підрозділів.

Також, Нацбанк України відповідно до оновленої методології збільшив кількість системно важливих банків (СВБ) до 14, тоді як з 2016 року їхня кількість залишалася незмінною – три: державні ПриватБанк, Ощадбанк і Укрексімбанк.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram