Новини
16 Серпня 2019
772

Сніжний бастіон: Дональд Трамп розглядає можливість придбання Гренландії

Президента США зацікавили ресурси острова і можливість розширення американської військової присутності в Арктиці

На фото: фіорд Тазіілак, східна Гренландія

Дональд Трамп хоче купити Гренландію – найбільший у світі острів, який належить Данії, повідомляє Wall Street Journal з посиланням на інформовані джерела в Білому домі.

Як пише видання, президент неодноразово запитував у своїх радників, чи може США придбати Гренландію, і з цікавістю слухав обговорення ресурсів острова, його геополітичного значення, зокрема можливості розширення американської військової присутності в Арктиці.

Відзначається, що він навіть попросив юрисконсульта Білого дому провести правову експертизу проекту.

Деякі з радників Трампа підтримали план, назвавши його економічно доцільним, в той час як інші вважають, що мова йде про “швидкоплинне захоплення” президента, яке ніколи не реалізується.

“Наскільки серйозно сам Трамп відноситься до даної ідеї, невідомо”, – відзначають аналітики видання.

Пропозиція Трампа, як пише WSJ, викликало у його радників ряд питань. Наприклад, чи можуть США використовувати Гренландію, щоб посилити військову присутність в Арктиці. Американські чиновники вважають острів важливим для інтересів національної безпеки. Між США і Данією діє десятирічний договір, який дає американським військовим практично необмежені права на авіабазі Тулі на півночі Гренландії.

Деякі колишні та нинішні чиновники Білого дому, які почули про ідею Трампа, хвилюються не на жарт, оскільки ніхто до кінця не знає, як далеко готовий зайти американський президент.

У травні Гренландію повинен був відвідати держсекретар США Майк Помпео, проте поїздка скасувалася через ситуацію в Ірані.

WSJ нагадує, що це не перша спроба Вашингтона купити Гренландію. Держдепартамент вивчав можливість придбати острів ще в 1867 р.  А після Другої світової війни у 1946 р. президент Гаррі Трумен пропонував Данії за острів $100 млн, однак отримав відмову.

У Білому домі й Держдепартаменті офіційно не коментували ідею Трампа щодо покупки острова. Влада Данії та Гренландії не відповіли на питання журналістів.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп оголосив про рішення ввести з 1 вересня додаткові мита на китайські товари. Причина – провалені переговори між американською та китайською сторонами.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram