Новини
22 Грудня 2023
315

Скільки зерна та соняшника зібрала рф на окупованих територіях України

За розрахунками NASA країна-терорист отримала близько 8 млн тонн врожаю

Мільйони тонн сільськогосподарських культур вирощуються на тимчасово окупованих росією територіях України, але точно визначити їхні обсяги складно. Однак програма NASA з продовольчої безпеки та сільського господарства дозволяє оцінити ці обсяги, повідомляє Bloomberg.

Зокрема, у 2021 році в окупованих регіонах України було зібрано 6,4 млн т пшениці й 1,5 млн т насіння соняшнику. Ці обсяги зерна не враховуються в галузевих звітах і можуть вплинути на ринкові ціни.

Оцінка вартості та збитків зерна, вирощеного на окупованих територіях, також є важливою для потенційних репараційних претензій України до росії.

Проблема полягає не лише у точному визначенні обсягів вирощених культур, але й у надійному відстеженні постачань зерна, зокрема у разі його змішування з російським збіжжям. Великі трейдери вирішили утриматися від купівлі зерна безпосередньо у російських фермерів, проте це все ще може призвести до змішування зерна від найбільших постачальників пшениці. Тому контроль походження російського зерна й отримання достовірних даних є важливими.

Дослідження NASA Harvest демонструє, що близько 7% сільськогосподарських угідь в Україні були занедбані цього року, особливо вздовж лінії фронту. Ці дані допоможуть зрозуміти, як війна та екстремальні погодні умови впливають на виробництво в інших країнах світу. Для України важливо мати прозору інформацію щодо вирощуваних культур, оскільки це стосується продовольчої безпеки та має значення у разі розроблення політики.

Але, у випадку з окупованими регіонами України, існує велика невизначеність стосовно статусу сільського господарства, включно з відсутністю достовірних даних про обсяги виробництва. Це проблема, яку Україна не може вирішити самостійно, вона належить до відповідальності міжнародної спільноти та глобальних інституцій забезпечити перевірки та контроль походження зерна з окупованих територій.

Крім того, визначення походження російського експорту також є викликом, адже доцільно контролювати його виробництво та постачання, щоб уникнути неправомірного поводження та юридичних ризиків.

Раніше Investory News писали, що експорт з України до ЄС зріс майже на 50%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram