Новини
2 Жовтня 2023
343

Скільки художники можуть заробити на штучному інтелекті

Компанії почали монетизувати генеративний ШІ

Оскільки технологічні компанії починають монетизувати генеративний ШІ, творці, на чиїх роботах він навчається, просять свою частку із заробітку.

Але поки що ніхто не може дійти єдиної думки, чи варто платити художникам і скільки саме. TechCrunch провів власне дослідження з цього приводу.

Нещодавній відкритий лист Гільдії авторів, підписаний більш ніж 8 500 письменниками, у тому числі Маргарет Етвуд, Деном Брауном та Джоді Піколт, закликає компанії, які займаються генеративним штучним інтелектом, припинити використання їх творів без належного дозволу чи компенсації. Тим часом митці подали численні позови проти постачальників генеративного ШІ — Stability AI, MidJourney та Microsoft — щодо авторських прав та неправомірного використання їх творів.

Деякі компанії зобов’язалися створити фонди для авторів та інші засоби для оплати праці художників, авторів та музикантів, чиї роботи вони використовували для розробки своїх генеративних моделей штучного інтелекту. Дехто навіть зробив крок до фактичного запуску зазначених фондів, який вони оголосили кроком до більш справедливих та стійких бізнес-моделей генеративного ШІ.

Генеративні моделі ШІ “вчаться” створювати зображення, музику, текст та багато іншого, збираючи закономірності у величезній кількості прикладів, зазвичай отриманих із загальнодоступних мереж. Фотографії, ілюстрації, аудіо та текст часто захищені авторським правом або публікуються за ліцензією на використання, яку покупці ігнорують. Творці часто навіть не інформуються про те, що їхні роботи використовуються таким чином.

Якщо залишити осторонь юридичні питання, громадська думка значною мірою згуртувалася навколо авторів, більшість із яких заробляють “копійки” в порівнянні з мільярдами, які заробляють компанії в галузі технологій та штучного інтелекту.

Тому такі постачальники, як Adobe, Getty Images, Stability AI та YouTube, представили або пообіцяли надати способи, якими автори можуть ділитися своїм прибутком від генеративного ШІ. Проблема в тому, що компанії не дали чіткого уявлення, на який саме заробіток можуть розраховувати автори.

Adobe, яка навчає своє сімейство генеративних моделей штучного інтелекту Firefly на зображеннях зі своєї бібліотеки стандартних ресурсів Adobe Stock, заявляє, що виплачуватиме щорічно “бонус”, різний для кожного учасника. Першу виплату було здійснено на початку вересня.

Бонус Adobe заснований насамперед на загальній кількості затверджених зображень, векторних зображень або ілюстрацій, представлених у форматі Adobe Stock стандарту або преміумкласу, які використовувалися для навчання Firefly, а також на кількості ліцензій їх зображень, створених протягом року. Майбутні бонуси розраховуватимуться на основі нових схвалених зображень та завантажень, а це означає, що творці не можуть розраховувати на показники попереднього бонусного періоду для прогнозування своєї наступної виплати.

Учасники повинні досягти мінімального порога $25, перш ніж вони зможуть вивести кошти. За словами Adobe, виведення коштів може зайняти від 8 до 10 робочих днів і більше. Компанія не дає жодних гарантій, що виплачуватиме бонуси вічно.

За словами представника Adobe, бонус Firefly зараз залежить від кількості ліцензій, виданих на зображення, що, на думку компанії, є показником попиту та “корисності” зображення.

Getty Images також планує платити авторам свого нещодавно анонсованого інструменту генеративного штучного інтелекту “на щорічній регулярній основі”. Творці контенту отримають пропорційну частку за кожен актив, який вони внесли в набір даних для навчання моделі, а також частку, що базується на “традиційному доході від ліцензування”.

Конкурент Getty Images Shutterstock, який також пропонує набір генеративних інструментів штучного інтелекту та продає свої метадані та стокові зображення партнерам, включаючи OpenAI, розподіляє разові платежі через свій фонд учасників. Виплати двічі на рік пропорційні вкладу автора до бібліотеки контенту Shutterstock, і автори отримують додаткову компенсацію, якщо новий контент, створений генераторами штучного інтелекту Shutterstock, включав їх роботу.

Фотограф Роберт Кнешке взяв на себе завдання опитати 58 інших фотографів, скільки їм платили з фонду авторів Shutterstock, і врахував розмір їхнього портфоліо для розрахунку середніх показників. Середній дохід фонду спонсорів становив $0,0078 за зображення, тоді як середній дохід становив $0,0069 за зображення. Якщо припустити, що ці цифри точні, фотограф, який зробив близько 2 тис. зображень, заробить приблизно $15 — сума, що не зовсім приголомшує.

Примітно, що жоден із постачальників генеративного ШІ не дав би суму в доларах, на яку середньостатистичний творець контенту може очікувати, віддавши свої твори на навчання моделі.

Нагадаємо, Epic Games скорочує 16% працівників.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram