Бiзнес
22 Липня 2019
2 753

Скільки і кому: Вітчизняний ринок ЗЗР перевищив $1,1 млрд

Ринком засобів захисту рослин, де історично панують транснаціональні корпорації, зацікавились українські холдинги

Ринок засобів захисту рослин (ЗЗР) — це майже сотня гравців-виробників, тисячі покупців та постійне щорічне зростання усіх показників. За даними дослідження ECOSAP, у 2018 році вітчизняний ринок ЗЗР досяг $1,18 млрд за показником реалізації продукції. Для порівняння, у 2017 році цей показник склав $1,03 млрд.

Дещо скромніші оцінки робить агенція “Клеффманн Груп Юкрейн”. Згідно з її інформацією, ринок  ЗЗР в Україні у 2017 календарному році оцінювався у $948 млн, а у 2018 році — $935 млн. Про це Investory News повідомили у компанії Syngenta, частка якої у вказані роки складала 24,06% і 23,56% відповідно. До топ-5 лідерів по отриманому доходу належать також Bayer, BASF, ADAMA та Corteva.

“Такі компанії як Bayer, BASF, Sygenta, Corteva та інші члени Агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації – це інноваційні компанії, які створюють найсучасніші препарати. Це R&D компанії, тоді як більшість гравців лише імпортують та продають генеричні продукти”, – пояснює Віктор Погорєлий, координатор Агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації. За його словами, на ринку величезна конкуренція, постійно з’являються нові продукти. Наприклад, сьогодні працює понад 80 основних гравців із загальним портфоліо у майже тисячу “активних” препаратів. Хоча де-юре їх зареєстровано майже 3 тис.

Нові гравці та таємничі плани

За підрахунками ECOSAP, ринок споживачів ЗЗР складається з 13 тис. покупців, які придбали 1631 препарат. Це на 1 тис. покупців більше, ніж у 2017 році. Збільшилася і кількість препаратів – 2017 року їх було усього 1523.

Через постійне зростання ринок готовий до нових гравців, тож цю нішу намагаються зайняти українські аграрні холдинги, які є найбільшими споживачами ЗЗР.

Згідно зі звітом ECOSAP, у 2018 році найбільшим покупцем ЗЗР була АГРО-НВ, що входить до групи “Укрлендфармінг”, “Мрія Трейдинг” групи компаній “МРІЯ” (нині – Контінентал), “Зернопродукт” МХП, “Волинь Зерно Продукт”, “Енселко Агро” та “Дружба Нова”, що входять до групи “Кернел”.

Створення в Україні потужностей з виробництва ЗЗР допомагає економити на імпорті, бо майже весь спектр речовин закуповується за валюту, а також на перевезеннях, бо технологія передбачає, що в Україну завозиться суха речовина, яка на місці розводиться водою, що набагато дешевше з точки зору логістики.

Свого часу будувати заводи з виробництва ЗЗР планували МХП і “Укрлендфармінг”

За ексклюзивною інформацією, яка є в розпорядженні Investory News, цікавість до ринку проявляв агрохолдинг МХП. Інформацію про те, що компанія пропонувала великим корпораціям працювати з її потужностями у Хмельницькій області, підтвердили три незалежні джерела – представники двох великих компаній та аналітик ринку.

Проте перед публікацією тексту у МХП повідомили, що вже не беруть участь у цьому проекті. “Ми не даємо коментарі відносно цього проекту, бо більше не беремо участь у його реалізації”, – повідомила прес-секретар МХП Ганна Куренкова.

Великі корпорації, Bayer, BASF, ADAMA, Syngenta утрималися від офіційних коментарів про плани українського агрохолдингу. “Ми поки що не прийняли для себе рішення ні по співпраці з такими холдингами у розрізі виробництва ЗЗР, ні по власним потужностям. Якість, яку забезпечує нам Китай у продуктах ЗЗР, нас повністю і цілком влаштовує”, – каже Юлія Каменєва, директор з маркетингу LNZ Group.

Можливість будівництва аналогічного виробництва розглядали й інші українські компанії. “Ми ще у 2012 році прораховували вартість такого проекту. Оцінивши термін окупності проекту, прийняли рішення відмовитись від нього на користь будівництва мережі елеваторів по всій території України”, – розказали в агрохолдингу “Укрлендфармінг”. Крім нього інтерес до цього ринку є в Дмитра Фірташа, який володіє хімічними активами. Проте на момент публікації матеріалу його представники утрималися від коментарів.


•••

Вартість будівництва заводу з виробництва ЗЗР оцінюється від $5-10 млн (невелике підприємство, що буде займатися лише формуляцією) до $100 млн і більше

•••


“Невеликий завод, що буде займатися лише формуляцією, може коштувати $5-10 млн. Це може бути завод лише для підприємств МХП чи “Укрлендфармінг”. А ось завод, який буде займатися синтезом, коштуватиме щонайменше починаючи від $100 млн. Все залежитиме від потужностей та якості виробництва”, – підраховує голова організації Український Контроль Аграрного Захисту Сергій Кузьменко. “Треба чітко розуміти, які цілі ви ставите при реалізації такого проекту, адже не всім вдається вийти на високу якість продукції, яка може гідно конкурувати з мультинаціональними компаніями. Відповідальним українським імпортерам та виробникам довелося докласти чималих зусиль та понад 10 років аби вистояти на цьому ринку та гідно конкурувати по якості продукції”, – вважає експерт.

Його колега з ЕБА Віктор Погорєлий оцінює будівництво повноцінного заводу з синтезом ЗЗР близько $1 млрд.

Попит на ринку ЗЗР в Україні і зараз залишається досить високим. Тож, не буде неочікуваним, якщо вітчизняні агрохолдинги в майбутньому знову повернуться до планів з будівництва виробництв ЗЗР для власних (і не тільки) потреб.

Раніше Investory News на прикладі групи компаній LNZ розібрали, як і навіщо українські агрохолдинги диверсифікують бізнес. У листопаді 2018 року LNZ вивела на український ринок новий бренд генеричних засобів захисту рослин DEFENDA, до лінійки якого увійшли 46 препаратів.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram