Новини
21 Грудня 2023
356

Швидко наростити випуск українських снарядів не вийде

Немає відповідного обладнання та виробництва пороху

Найбільше приватне оборонне підприємство України — Українська бронетехніка — змогло налагодити власне виробництво снарядів, але наростити його швидко не вийде, сказав директор компанії Владислав Бельбас, пише Економічна правда.

“Виробництва боєприпасів в Україні не було з моменту розпаду СРСР. Навіть у радянські часи ми випускали лише окремі компоненти, які постачали в росію. Коли постало питання власного виробництва снарядів, Україна не мала ані порохів, ані металообробки, ані спорядження для вибухових речовин”, — розказав він.

Компанія почала “збирати ланцюг по компетенціях”, але навіть зараз українських компонентів у її снарядах лише 30%.

“Наростити власний випуск снарядів швидко не вийде. Обладнання для виробництва боєприпасів потрібно чекати два роки, якщо робити все по-правильному. [Найвужче місце — це] хімія. В Україні немає виробництва порохів, і будувати такий завод недоцільно під час війни. Порох любить вибухати. Щойно такий завод з’явиться, росіяни його зруйнують”, — сказав він.

Бельбас нагадав, що в Україні відкриті реєстри, і щойно якась компанія купує землю — дані з координатами одразу з’являються у відкритому доступі.

“росіянам навіть вигадувати нічого не потрібно. Цього року окупанти за один день в різних куточках України знищили виробничі потужності одного з учасників ракетної програми”, — сказав він.

У кінці вересня секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв’ю Наталії Мосейчук визнав, що в Україні немає виробництва порохів, і оборонний комплекс повністю залежить від його імпорту.

“От сьогодні питання набоїв, снарядів тощо. Але ці розумники розуміють, що у нас немає виробництва порохів, без яких ви не можете зробити повного циклу? Вони сьогодні на вагу золота. Кожна країна на сьогодні займається озброєнням і не має бажання з кимось ділитися”, — сказав секретар Ради нацбезпеки.

Він сказав, що створити власне виробництво пороху неможливо “ні за місяць, ні за два, ні навіть за десять”.

Ще в жовтні 2023 року командування Сухопутних військ казало, що Збройні Сили України вперше від початку великої війни почали вистрілювати більше артилерійських снарядів на день, ніж росія.

Проте вже в грудні з’явилися повідомлення про снарядний голод у ЗСУ. 10 грудня командувач Сухопутних військ Олександр Сирський уперше заявив про необхідність “раціонального використання боєприпасів”.

Раніше Investory News писали, що син Уоррена Баффета активно допомагає Україні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram