Новини
10 Червня 2020
1 086

Штучний інтелект допоможе врятувати потопаючих

Спеціальні камери ізраїльського стартапу Sightbit знімають акваторію пляжу, а алгоритми в режимі реального часу аналізують матеріал

Рятувальники можуть контролювати тільки обмежений простір. Особливо складно стежити за ситуацією на великих пляжах, де щодня збирається понад 10 тис. осіб. Розв’язання цієї проблеми придумав ізраїльський стартап штучного інтелекту Sightbit.

Sightbit використовує ШІ, щоб попереджати рятувальників про небезпечні ситуації на узбережжі. Пілотний проект стартує на популярному ізраїльському пляжі Пальмахім вже в цьому сезоні.

За програмою, яка реалізується разом з Управлінням природи та парків Ізраїлю, цей район повинен стати одним із перших розумних пляжів у країні. За задумом розробників, передові технології штучного інтелекту і комп’ютерного зору допоможуть прискорити виявлення небезпечних ситуацій і зменшити кількість нещасних випадків.

“Sightbit — це, по суті, ще один рятувальник. ШІ аналізує ситуацію та виявляє можливі загрози для плавців”, — розповідає співзасновниця і CMO компанії Мінна Шезаф.

Спеціальні камери знімають акваторію пляжу, а алгоритми в режимі реального часу аналізують цей матеріал. Сповіщення зображаються на моніторі, розташованому на вежі рятувальника. Система також сигналізує про плавців, які потрапили в небезпечну ситуацію.

“Здається, ми першими почали використовувати технологію глибокого навчання ШІ для порятунку життів на пляжі”, — додає CTO Sightbit Гаді Ковлер.

Пляж Пальмахім розташований неподалік від однойменного кібуца, на південь від міст Рішон ле-Ціон і Нахаль-Сорек. Протяжність прибережної зони, оголошеної громадським парком, становить понад п’ять миль (приблизно 8 км). За даними Sighbit, його щорічно відвідує близько мільйона осіб. У спекотний літній день тут буває до 15 тис. відпочиваючих.

Використання камер Sightbit дозволить розширити область спостереження і швидше реагувати на виникаючі загрози. Система відстежує місцезнаходження плавців, попереджає про ризики, аналізує хвилі та течії, а також контролює переміщення груп відпочиваючих — особливо дітей.

“Пляж Пальмахім займає велику територію. Коли ми встановили камери, рятувальникам, що працюють там, особливо сподобалась можливість бачити віддалені ділянки берегової лінії. Раніше цю частину пляжу можна було розгледіти тільки в бінокль, а тепер Sightbit показує її на екрані”, — пояснює Шезаф.

Зараз на пляжі встановлені три камери — по одній на кожній вежі. Шезаф розповідає, що скоро там побудують окрему стійку спеціально для камер, яка дозволить використовувати систему в будь-який час — зокрема після завершення робочого дня рятувальників. Також Sightbit планує додати кілька камер по всій довжині пляжу.

На Пальмахім розгорнуто перший повномасштабний проект Sighbit в Ізраїлі. Минулої осені компанія провела перші експерименти в декількох місцях, зокрема пляжі в Ашкелоні та Нагарії. В цьому році стартап запросили для роботи на пляжах Ізраїлю, Європи та США.

Sightbit заснували у 2018 р. Мінна Шезаф, Нетанель Еліа, Гаді Ковлер та Адам Вісмут — в той час студенти Університету Бен-Гуріон (BGU). Проект отримав фінансову підтримку Cactus Capital — венчурного підрозділу BGU і першої університетської венчурної компанії Ізраїлю, якою управляють студенти.

Система Sightbit не тільки відслідковує небезпечні ситуації на воді та попереджає про них, але й допомагає контролювати великі скупчення людей, стежить за погодою та підраховує, скільки рятувальників буде потрібно в конкретний день для забезпечення безпеки.

Зазвичай на ізраїльських пляжах одночасно працює три рятувальники, кожен з яких спостерігає за ситуацією з окремої вежі. Шезаф зазначає, що це серйозний рівень захисту, який, проте не дозволяє забезпечувати повний контроль. “Пляжі не можуть собі дозволити охороняти всі ділянки берегової лінії, наявні у них в розпорядженні”, — пояснює вона.

За словами Шезаф, проект не ставить перед собою мети замінити рятувальників — Sightbit повинен стати їх інструментом. Нове обладнання дозволить співробітникам берегової охорони краще справлятися зі своїми обов’язками, а надалі може стати основою нової оптимізованої системи безпеки.

За даними ізраїльської національної медичної служби Маген Давид Адом, за минулий пляжний сезон (з квітня по жовтень) в Ізраїлі потонули 46 осіб. Ще 228 звернулися за допомогою з травмами, отриманими на воді, 11 з них потребували реанімації.

Це менше, ніж у 2018 р., коли число потонулих склало 72 людини, але Шезаф вважає, що використання Sightbit дозволить ще помітніше знизити цей показник.

Багато із загиблих були виявлені в районах, де купання заборонено. “В Ізраїлі багато місць, не призначених для купання, в яких, проте продовжують плавати люди. Зараз такі території ніхто не охороняє, бо це невигідно”, — пояснює вона.

Sightbit планує оснастити такі місця камерами, які будуть сповіщати рятувальників сусідніх пляжів про можливі інциденти.

“Люди не створені для того, щоб сидіти на вежах цілими днями, — це суперечить людській природі. Коли відстеженням інцидентів займається Sightbit, можливості рятувальників істотно збільшуються — вони можуть приділяти більше часу патрулюванню і швидше реагувати на виникаючі ситуації. Крім того, камери можна розмістити по всій береговій лінії, а не тільки там, де розташовані вежі”, — вважає Шезаф.

Нагадаємо, AgroScout, який дозволяє фермерам швидко оцінювати стан сільськогосподарських культур, залучив $3 млн. Стартап використовує машинний зір, щоб аналізувати дані зйомки з дронів. Штучний інтелект виявляє, ідентифікує та відстежує захворювання рослин.

Microsoft виділить $20 млн для боротьби з коронавірусом COVID-19, у рамках створеної американською компанією програми AI for Health. Завдяки цій програмі можна отримати доступ до інструментів для обробки даних, зокрема за допомогою штучного інтелекту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram