Новини
23 Січня 2023
349

Щомісяця Україна недоекспортує близько 2-3 мільйонів тонн продовольства

Через війну з рф порти не можуть працювати повноцінно

З жовтня українські порти вимушені працювати менше, аніж на половину своєї потужності, а обсяги недопостачання зернових на світовий ринок оцінюються у 2-3 млн тонн щомісяця, повідомляє голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

“З жовтня українські порти вимушені працювати менш аніж на половину своєї потужності, а обсяги недопоставок зернових на світовий ринок оцінюються у 2-3 млн тонн щомісяця. Разом за жовтень, листопад, грудень і січень — понад 11 млн тонн”, — зазначив нардеп.

За його словами, зараз в Босфорі в черзі на інспекцію стоять майже 120 суден. Середній час очікування — від 2 до 5 тижнів, внаслідок чого збитки для судновласників становлять від $30 тис. за кожен день простою. Однак спроби рф влаштувати “голодні ігри” не зупинять Україну, наголосив депутат.

Гетманцев нагадав, що Україна планує до кінця весни забезпечити зерном понад п’ять мільйонів людей у межах програми Grain from Ukraine, яка покликана запобігти голоду в країнах Африки та Азії. В ній вже беруть участь вже 30 країн-донорів, які зібрали майже $200 млн.

Нагадаємо, до зернових ініціатив України вже доєдналися 44 країни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram