Новини
14 Березня 2022
565

Щодо підготовки сівби: Україна забезпечена добривами до посівної на 84%

Найбільш критична нестача пального для сільгосптехніки

Потреби українських аграріїв для сівби забезпечені на 84%. Найбільше бракує пального для сільгосптехніки. Про це заявив міністр агрополітики Роман Лещенко, пише “Інтерфакс-Україна”.

За словами міністра, потреби в засобах захисту рослин забезпечені на 55%, насінні — на 78%. Лещенко додав, що ситуація з нестачею пального вирішується на рівні перших осіб держави.

“Загальна потреба в добривах покрита на 84%, у засобах захисту рослин — на 55%. Цей показник незадовільний, але не критичний, адже нестачу можна компенсувати шляхом імпорту з країн ЄС, які готові надати нам необхідну підтримку.

Тим більше, що агрономічні терміни внесення ЗЗР припадають переважно на травень. Найбільш критична проблема — з пальним, вона вирішується на рівні перших осіб держави”, — розповів міністр.

Він нагадав, що аграрії починають підготовку до сівби восени попереднього року, тож до війни вони змогли підготувати необхідні ресурси.

“Щодо продовольчої безпеки. Наразі рано давати будь-які оцінки — усе залежатиме від військової ситуації в державі. Аграрії України дуже мужні й готові працювати в складних умовах, щоб забезпечити продовольчу безпеку.

Оптимальних календарних термінів сівби немає, вони залежать від погоди. У нас холодна весна, тому старт посівної кампанії дещо відкладено. Основний період цього року припаде на квітень-травень”, — додав Лещенко.

Нагадаємо, Україна має достатньо запасів продовольства для внутрішнього споживання. Навіть якщо виробництво зупиниться, країна має все необхідне з чималим запасом.

Тим часом АТ “Укрзалізниця” збільшить мінімум удвічі пропускну спроможність західних залізничних прикордонних переходів із країнами ЄС. Це дозволить наростити експортні можливості України, зокрема для перевезення аграрної продукції, доки ворог блокує наші основні морські порти. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram