Новини
27 Червня 2023
254

Що спонукало до оживлення ринку нерухомості

Шість факторів, які підштовхнули купівлю-продаж житла

Через повномасштабну війну кількість переселенців зросла в рази, а квартирне питання стало дуже актуальним, пише Finance.ua.

Експертка з нерухомості Юлія Думбровська проаналізувала ринок нерухомості в Україні через 15 місяців після повномасштабного вторгнення рф на прохання порталу Мета.

На її думку, від березня 2023 року ринок нерухомості почав оживати через низку факторів.

1. Психологічний.

Люди звикли до війни. Після 24 лютого, люди наче зрозуміли: “Сидіти на коштах більше нема сенсу, гірше не стане, а житло треба”. Саме тому, відкладений попит взяв своє — і на ринку розкупили найпривабливіші пропозиції.

2. Державна іпотечна програма єОселя.

Це чудова можливість придбати житло під 3% з першим внеском 20% від вартості квартири. Люди, в яких умовно було $10−20 тис., змогли купити квартири, які коштують $50−100 тис. Тобто, не кімнату в гуртожитку десь на окраїні столиці, а повноцінну квартиру в новому будинку.

3. Виплати сім’ям полеглих на війні військових.

За словами Думбровської, досить часто родичі українських героїв, які віддали своє життя захищаючи країну, вкладають отриману допомогу в нерухомість та отримують пасивний дохід зі здачі її в оренду.

4. Інвестиції.

У державу почали приходити закордонні інвестори, які розуміють, що в України є надзвичайний потенціал в майбутньому. Тому, саме зараз експерти радять купувати об’єкти, які в перспективі значно виростуть в ціні.

5. Військові.

Експертка зазначає, що якщо раніше найчастіше айтівці купували однокімнатні квартири, то зараз на ринок вийшли військові, які вже мають певний капітал на власну оселю.

6. Переселенці.

Люди зі сходу вже обжились та звикли до міст, куди вони вимушено переїхали, втікаючи від війни, зокрема — до Києва. Тому ВПО поступово шукають власне житло тут, бо вважають, що щомісячно витрачати кошти на його оренду не вигідно.

“Саме завдяки цим факторам, ціни повернулись на позначки довоєнних”, — розповіла Юлія Думбровська.

Нагадаємо, житло в Туреччині подорожчало на 161%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram