Новини
16 Лютого 2021
757

Ще плюс 60: SpaceX доставила на орбіту чергову партію супутників для “космічного” інтернету

Наразі компанія Ілона Маска — найбільший супутниковий оператор у світі

SpaceX Ілона Маска у вівторок, 16 лютого, доставила на орбіту ще 60 супутників для “космічного” інтернету за проєктом Starlink. Тепер космічне орбітальне угруповання Starlink налічує 1083 апарати, йдеться у повідомленні компанії.

“Важка ракета-носій Falcon 9 стартувала з космодрому на мисі Канаверал у Флориді з партією з 60 супутників глобальної мережі інтернет-покриття Starlink”, — повідомили у SpaceX. Наразі це 19-й за рахунком вихід на орбіту групи інтернет-супутників за проєктом Starlink, розпочинаючи з травня 2019 року.

SpaceX — найбільший у світі супутниковий оператор. Угруповання компанії на орбіті Землі вже складається з 1083 космічних апаратів системи Starlink, мінісупутників, які нею і були розроблені. Усі супутники вивели на орбіту через 1 годину 5 хвилин після запуску ракети.

“Нині Starlink надає початкову бета-версію послуг як всередині країни, так і за кордоном, і продовжить розширення до майже глобального охоплення густонаселеного світу у 2021 році”, — йдеться у повідомленні компанії в Twitter.

Мережа Starlink призначена для забезпечення доступу в інтернет внаслідок розгортання на навколоземній орбіті великої кількості малих супутників. Доставка супутників на орбіту здійснюється ракетами SpaceX.

Раніше, у лютому, компанія подала заявку до Комісії з цінних паперів і бірж США на реєстрацію Starlink і зазначила, що кількість користувачів супутникового інтернету досягла 10 тис. у США та за кордоном. Всього компанія Маска планує розгорнути у космосі 12 тис. супутників на першому етапі й 30 тис. — надалі для мережі “космічного” інтернету, який буде доступний у важкодоступних місцях планети.

Загальна сума інвестицій у проєкт оцінюється у $10 млрд. У грудні 2020 року SpaceX Ілона Маска отримала субсидію на забезпечення супутниковим інтернетом віддалених районах за проєктом Starlink. Розмір цієї субсидії — $885,5 млн, надалі компанії виділять додаткові кошти на забезпечення інтернет-зв’язку у 642 925 точках.

Нагадаємо, наприкінці січня SpaceX F запустила ракету-носій Falcon з рекордною кількістю супутників на одну ракету.

Тим часом Україна проводить активні перемовини щодо запуску власного супутника дистанційного зондування землі “Січ 2-30 (2-1)” у співпраці з компанією SpaceX Ілона Маска вже у грудні цього року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram