Соцмережі
28 Березня 2020
713

Сергій Комберянов: Як скорочувати витрати на оплату праці в кризу

Зменште заробітну плату, але нікого не звільняйте

Для багатьох компаній фонд оплати праці (ФОТ) став тягарем фіксованих витрат, які мов камінь на шиї тягнуть компанію на дно.
Звучить жорстоко і болісно, але часом грошей на рахунку просто немає чи критично мало.

Що я раджу своїм клієнтам в такій ситуації з позиції Lean практика:
– В першу чергу – намагатися нікого не звільняти (про це я писав раніше і повторюватися не буду).
– Уникайте відпусток за свій рахунок, або зменшення робочого часу. Це ситуація програш/програш. Ні працівник нічого не заробляє, ні ви не можете використати його потенціал у скрутній ситуації.
– Натомість я раджу всіх працівників залишити при роботі, однак зменшити заробітну платню пропорційно до понесених втрат бізнесом;
– Якщо основної роботи немає, працівники повинні використати вільний час для виконання тої роботи на яку раніше не вистачало часу (догляд за обладнанням, виведення його на базовий рівень, навчання суміжним професіям і навикам, стандартизація і опис процесів, оптимізація процесів тощо).

Наведу один приклад який відбувається прямо зараз в одній з київських виробничих компаній. Працівники змогли в цій складній ситуації оптимізувати виробничі площі, щоб перенести свої офіси на виробництво (в умовах карантину ремонти не є проблемою). Вдалося відмовитися від оренди офісів вартістю 1 млн гривень.

От саме на це зараз мають іти ресурси працівників, а не на просиджування без роботи.

Як же правильно скорочувати зарплати пропорційно до втрат бізнесу?

Я не раджу зменшувати зарплати всім однаково, наприклад на 30 чи 50 відсотків.
Зниження краще проводити по принципу чим більша зарплата тим більший відсоток скорочення. Тут мета не рівномірно розподілити тягар кризи, а створити умови для того, щоб найлегше пережити важкі часи. Забрати 30 відсотків від зарплати в 10 000 гривень і в зарплати 90 000 грн має зовсім різні наслідки.

Керівники компанії і топ менеджери мають втратити в зарплатні найбільше. Вони це найлегше переживуть, і тим самим вони мають нести відповідальність за стан компанії.
Говорю це сам як керівник компанії – це ми мали створювати резервні фонди, подушки безпеки, диверсифікувати бізнес.
В той же час працівники з найменшими зарплатами мають втрачати найменше – важливо зберегти для них прожитковий мінімум, який втримає їх і їх сім’ю на плаву. Всіх, а не лише обраних працівників.

Те, що я пропоную (а насправді це пропонує Lean методологія) не є соціалізмом чи благодійністю.

Це успішна стратегія win/win, яка дає змогу пережити цю і наступні кризи.

Слід пам’ятати, що криза і карантин закінчяться – ваші рішення в скрутні моменти залишаться з вами і в пам’яті ваших працівників.

Очікується, що за стрімким падінням буде таке саме стрімке зростання – як швидко ви відновитеся і наберете знову людей при тих кадрових і зарплатних рішеннях які приймаєте?

Чи стане ваша компанія сильнішою після кризи? Чи виправите ви все те до чого не доходили руки раніше?

Треба про це пам’ятати і хай нам всім щастить.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram