Новини
15 Червня 2020
948

Saudi Aramco скорочує постачання сирої нафти в Азію

У Венесуелі через санкції США видобуток нафти знизився до рівня 1945 року

Найбільший у світі експортер нафти Saudi Aramco скоротив обсяг липневого відвантаження, щонайменше, п’яти покупцям в Азії, повідомляє Reuters з посиланням на сім обізнаних джерел.

“Скорочення торкнуться в основному середніх і важких сортів нафти й нафтопереробних заводів у таких країнах, як Китай. Четверо з переробників вже ознайомилися зі скороченнями, передбаченими липневими угодами”, – йдеться у повідомленні.

Контекст. Цей крок наступив після угоди, яку було досягнуто Організацією країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзниками, враховуючи Росію, зі збереження скорочення видобутку на 9,7 млн ​​бар./добу. (б/д) до кінця липня. Водночас Саудівська Аравія, Кувейт і ОАЕ заявили, що припиняють своє добровільне додаткове скорочення на 1,18 млн б/д (1 млн б/д, 100 тис. б/д і 80 тис. б/д відповідно) на фоні ознак відновлення світового попиту.

“Жорсткість постачання з Близького Сходу та підвищення апетиту на нафтопереробних заводах спонукали Saudi Aramco підвищити офіційну ціну продажу (OSP) у липні в Азії більше, ніж очікувалося”, – йдеться у повідомленні.

За словами глави НПЗ BPCL Р. Рамачандрана, збільшення OSP застало компанію зненацька, й нові ціни не привабливі для нафтопереробних підприємств, особливо на ринку, де маржинальність перероблення незначна. За інформацією одного з джерел, це призвело до того, що, принаймні, один великий азійський покупець скоротив свій запит на постачання майже на третину, у порівнянні з передбаченим контрактом обсягом.

Два інших джерела заявили, що цього місяця  збільшать закупівлю міжрегіональних арбітражних вантажів, таких як західноафриканська нафта й сира нафта у США, ціни на які більш конкурентоспроможні, й скоротять закупівлі дорогої близькосхідної нафти.

Крім того у неділю, 14 червня, 2,1 млрд акцій саудівської державної SABIC (четверта за розміром нафтохімічна компанія у світі, з придбанням якої Saudi Aramco зможе диверсифікувати свій бізнес і вийти на нові ринки) перейшли під контроль державної Saudi Aramco.

Тим самим було закрито оголошену ще у березні минулого року угоду, в рамках якої Saudi Aramco купує 70% акцій SABIC за $69 млрд. “30% акцій SABIC залишаються під контролем саудівського суверенного фонду PIF”, – зазначається у повідомленні.

У Венесуелі. Тим часом видобуток нафти у Венесуелі через санкції США впав до рівня 1945 року, повідомляє Bloomberg з посиланням на звіт венесуельської державної нафтової компанії PDVSA.

У документі зазначається, що компанія знизила оцінки обсягу видобутку до 374 тис. бар. на добу. Востаннє настільки низькі цифри були зафіксовані 75 років тому. Як пише видання, зниження рівня видобутку є результатом американських санкцій, які налякали більшість світових покупців венесуельської нафти, що призвело до надлишку сировини в сховищах і максимального скорочення видобутку.

Згідно з документом, оцінка виробництва PDVSA на 57% нижче запланованої. Найбільше постраждав Орінокській нафтогазоносний басейн, де видобуток скоротився на 79%. У басейні Маракайбо видобуток упав на 45%.

Декілька співрозмовників Bloomberg повідомили, що скорочення видобутку серйозно торкнулося спільних підприємств PDVSA, зокрема Petrozamora. За їх словами, цього тижня PDVSA закрила нафтові родовища спільного підприємства в Бачакеро та Лагунільяс через відсутність судів.

За словами одного зі співрозмовників агентства, ще на початку травня у Венесуелі повністю припинили видобуток сортів важкої нафти Boscan. Ще один співрозмовник розповів, що видобуток на підприємстві Petropiar (спільне підприємство PDVSA й американської Chevron) у басейні Оріноко з січня впав на 70%, до 30 тис. бар. на добу.

“Прессекретар PDVSA відмовився прокоментувати Bloomberg цю інформацію. Представник Chevron попросив звернутися за коментарями в PDVSA”, – йдеться у повідомленні.

Передісторія. Мінфін США ввів санкції проти PDVSA у січні 2019 року. “Ми продовжимо розкривати корупцію президента Венесуели Ніколаса Мадуро та його поплічників, і наші дії означають, що вони більше не зможуть присвоювати собі активи венесуельського народу”, – заявив тоді радник президента США з національної безпеки Джон Болтон, уточнивши, що Вашингтон заморозить активи PDVSA на $7 млрд.

При цьому міністр фінансів Стівен Мнучін пообіцяв видавати тимчасові дозволи, які дозволять здійснювати окремі транзакції з нафтовою компанією з Венесуели.

2 червня США ввели санкції відносно чотирьох танкерів, які були помічені у вивезенні нафти з портів Венесуели. Також санкції введені відносно компаній, які володіють цими танкерами. Через декілька днів Reuters з посиланням на джерела повідомив, що США можуть ввести санкції проти ще майже 50 танкерів за перевезення нафти з Венесуели.

Нагадаємо, у квітні ОПЕК, Росія та інші нафтовидобувні країни, що утворюють групу ОПЕК+, домовилися скоротити видобуток нафти на 9,7 млн ​​барелів на добу в травні та червні для підтримки цін. Це рекордне зниження видобутку – його обсяг можна порівняти приблизно з 10% світової пропозиції нафти.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram