Новини
13 Жовтня 2022
353

Санкції вдарили по росії, проте є країни, що допомагають їй обходити обмеження

Найбільше постраждали енергетичний та банківський сектори

Західні санкції щодо російської федерації притупили її можливість фінансувати війну, але Китай та Туреччина допомагають рф обійти введені обмеження, пише EUobserver.

Найбільших збитків санкції завдали по енергетичному та банківському секторах. У “чорний список” потрапили вже всі великі банки росії, крім одного, а російські кредитори закрили 670 офісів.

У зв’язку зі сформованою ситуацією кремль спробує провести рекапіталізацію банків за допомогою вливання додаткових 2 трлн руб. При цьому мало хто з міжнародних інвесторів зацікавлені в покупці російських облігацій.

Фактично єдиним джерелом коштів в росії залишилася внутрішня емісія. Особливо, враховуючи той факт, що міжнародні ринки відмовляються від торгівлі російською нафтою.

“Тільки дві третини раніше закуповуваних в Європі обсягів зараз перенаправляються зі значною знижкою близько $25 за барель”, — йдеться в повідомленні.

Видобуток нафти скоротився на 10%, газу — на 22% в річному численні в серпні, а профіцит скоротився лише до 137 млрд руб. за літо.

Очікується, що ембарго ЄС на нафту і нафтопродукти, яке набуде чинності в грудні, разом з “лімітом цін на нафту” дедалі більше знизить доходи від російського експорту.

“Як сукупний результат самої війни та санкцій росія увійшла в рецесію, яка може тривати довго”, — зазначило видання.

Крім того, санкції заблокували російський експорт до Європи на €90 млрд на рік, що призвело до падіння виробництва в росії сталі на 30% і виробництва пиломатеріалів на 90%. Також заблокували €30 млрд на рік високотехнологічного та промислового експорту, що підірвало виробництво основних споживчих товарів як авто, холодильники та пральні машини.

Крім цього, ЄС заморозили активи росіян в Європі на суму €17,4 млрд. Приблизно 40% з приблизно 3 тисяч іноземних компаній, що працюють в росії, вже пішли з російського ринку або в процесі, що призвело до втрати 540 тис. робочих місць.

На проблеми з військовим виробництвом в росії вказує і те, що кремль почав закуповувати безпілотники та боєприпаси в Ірані та Північній Кореї.

Попри всі наслідки санкцій, росії все ж вдається частково обходити введені обмеження. У цьому кремлю допомагають Китай та Туреччина.

“Експорт з Китаю в росію 30 найпопулярніших товарів в цьому діапазоні (від транспортного обладнання до електричних машин), раніше імпортувалися з ЄС і США, різко впав після вторгнення, але в серпні зріс на 20% проти аналогічного періоду минулого року”, — йдеться у звіті.

Тільки експорт з Туреччини до росії майже подвоївся з другого кварталу, а також зріс експорт деяких країн-членів ЄС до Туреччини, що свідчить про обхід санкцій.

Також москві допомагає і Казахстан, а експорт ЄС в Киргизстан за період з 5 до 18 вересня показав майже чотириразове зростання порівняно з до військовим періодом.

Крім того, частково покрити дефіцит та обійти санкції в кремлі намагаються за допомогою “паралельного імпорту” комп’ютерів, смартфонів, побутової електроніки, запчастин для авто й навіть продуктів Lego без дозволу правовласників.

Нагадаємо, елітні російські супермаркети втрачають покупців. Причиною цього є масовий від’їзд цільової аудиторії з рф.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram