Новини
5 Червня 2021
833

Рукописний лист Ейнштейна з формулою E=mc2 продали за $1,2 мільйона

Великий фізик відправив це послання своєму критику

Односторінковий лист, написаний німецькою мовою на папері з особистим бланком Альберта Ейнштейна, було відправлено польсько-американському фізику Людвіку Зільберштейну, відомому в той час критику деяких теорій Ейнштейна. Документ підписаний “А. Ейнштейн” і датований 26 жовтня 1946 року.

Як повідомили архівісти проєкту Einstein Papers Project в Каліфорнійському технологічному інституті та Єврейському університеті в Єрусалимі, у світі відомі лише чотири копії формули E=mc2, написані рукою Ейнштейна.

Лист залишився в архівах Зільберштейна і тепер було продано його сім’єю з аукціону. Торги проводилися бостонським аукціонним будинком RR Auction, а стартова ціна лота становила $400 тис. У підсумку лист було продано за понад $1,2 млн.

Ейнштейн вперше опублікував рівняння — енергія дорівнює масі, помноженої на квадрат швидкості світла, — в науковій статті у 1905 році. Ідея рівняння полягає в тому, що енергія і маса по суті є просто різними формами одного й того ж і можуть перемикатися від одного до іншого, хоча умови, необхідні для цього, є екстремальними.

До публікації рівняння E=mc2 фізики розглядали масу та енергію як дві окремі сутності, які були лише слабо пов’язані один з одним.

Рівняння також дозволило Ейнштейну довести свою спеціальну теорію відносності, в якій мовиться, що ніщо не може рухатися швидше за швидкість світла у вакуумі, тому що об’єкт, що рухається з цією швидкістю, буде мати нескінченну масу і, отже, потребують нескінченної енергії для руху.

Спеціальна теорія відносності змінила фізику, представивши концепцію простору-часу, яка заклала основу для пізнішої загальної теорії відносності Ейнштейна, опублікованій у 1915 році. Вона показала, що гравітація є результатом спотворень у просторі-часі, викликаних рухомими через нього об’єктами.

У листі, у відповідь на запит Зільберштейна, Ейнштейн пише знамените рівняння, щоб виділити різницю енергій між двома масами як на нескінченному, так і на заданій відстані один від одного.

“На ваше запитання можна відповісти за формулою E=mc2 без будь-якої ерудиції”, — написав Ейнштейн.

Нагадаємо, Анджеліна Джолі продала картину написану колишнім британським прем’єром Вінстоном Черчиллем “Мінарет мечеті Аль-Кутубія” за рекордні для його робіт $11,5 млн. Попередня оцінка не перевищувала $3,4 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram