Новини
30 Січня 2022
806

Робота над голосом: Як звучатиме метавсесвіт у майбутньому?

За задумами розробників віртуальний світ матиме абсолютно реальний вигляд

Більшість компаній, що створюють технології для метавсесвіту, концентруються на візуальній складовій онлайн-світів. Як виглядатимуть аватари? Яким чином зображатиметься NFT-мистецтво? Чи буде у віртуальних кімнатах такий самий безлад, як і в реальних?

При цьому набагато менша увага надається звуку, а саме тому, як розмовлятимуть аватари. Голос стане основним компонентом віртуальних світів, а компанії, що займаються його розробкою, можуть стати ключовими гравцями метавсесвіту, повідомляє Rusbase. 

Просторовий звук

Метавсесвіту потрібен по-справжньому хороший просторовий звук. Якісна його реалізація з низькою затримкою допоможе створити відчуття присутності. Не дивно, що такі компанії, як Meta та Microsoft, інвестують у його розробку, щоб підвищити інтерес до свого VR-обладнання та платформ.

“Просторовий звук надзвичайно важливий під час зустрічей, особливо групових бізнес-нарад”, — стверджує Філіп Роуздейл, засновник одного з найперших віртуальних світів Second Life.

High Fidelity, інший стартап Роуздейла, запущений після його виходу з Second Life, розробляє обладнання для забезпечення просторового звуку, яке, серед інших, використовують Clubhouse та Spatial Web.

Своєю чергою Second Life використовує звукове рішення від стартапу Vivox, який 2019 року був придбаний Unity. Однак це партнерство може припинитися: цього року Роуздейл повертається до Second Life як стратегічний радник і допомагатиме компанії будувати метавсесвіт.

“Ми безумовно розглянемо можливість використовувати просторовий звук High Fidelity у Second Life”, — наголосив він.

Помічники

Штучні голоси допоможуть “олюднити” помічників у метавсесвіті. Google та Amazon вже давно експериментують зі своїми помічниками, наділяючи їх цілою низкою голосів, зокрема від таких знаменитостей, як Джон Ледженд та Ісса Рей.

У метавсесвіті, ймовірно, буде доступно більше налаштувань для особистих помічників, серед яких може бути й візуальний компонент. А значить, можна буде поспілкуватися з помічником віч-на-віч, а не просто з “голосом з нізвідки”. Як, наприклад, із Mica, демо-версію якої представила Magic Leap.

А як щодо настроювання зовнішності та голосу? Це також можливо: за останні роки технологія створення голосу за допомогою штучного інтелекту досягла величезних успіхів. Завдяки цьому майбутній помічник зможе виглядати та розмовляти як будь-яка обрана знаменитість.

Голоси користувачів

У віртуальному світі можна буде обирати, яким голосом користувач захоче розмовляти. Протягом багатьох років Voicemod надавала технологію зміни голосу для ПК-гравців. Як стверджує CEO Voicemod Хайме Бош, тепер компанія бажає залучити ці можливості в онлайн-світах і бути голосом метавсесвіту.

Нещодавно Voicemod запустила нову ініціативу щодо ліцензування, щоб безпосередньо інтегрувати свою технологію у сторонні продукти, зокрема навушники та AR/VR-гарнітури. За словами Боша, протягом наступних кількох місяців може з’явитися перше обладнання із вбудованою функцією зміни голосу.

Щоб змінювати та імітувати різні голоси, наприклад, як у робота або у Дарта Вейдера, Voicemod раніше використовувала цифрову обробку сигналів (digital signal processing, DSP). Тепер компанія покладається на машинне навчання, щоб створювати штучні голоси з нуля. Однак ціль полягає не тільки в тому, щоб користувач почав розмовляти зовсім по-іншому, але й у тому, щоб покращити якість звуку та прибрати фоновий шум.

Навіть такі невеликі зміни допомагають створювати почуття присутності в одному приміщенні з іншими людьми.

Нагадаємо, у метавсесвіті можна буде придбати ділянки й будівлі. Одна з перших, хто вже увійшов до цього бізнесу — Metaverse Group, яка керує віртуальним світом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram